filteri close
Objavljeno: 18.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/TawnyNina
300x600

Šta se desašava kada majka ima, na primer, Rh negativan faktor a otac Rh pozivitvan?

Jedan od prvih testova koji trudnica može da očekuje je test krvne grupe. Ovaj test proverava njenu krvnu grupu i Rh faktor. Njen Rh faktor može igrati ulogu u zdravlju njene bebe, pa je važno znati ove informacije rano u trudnoći.

Šta je Rh faktor?

Svi mi imamo Rezus faktor (Rh faktor). Kod većine nas je pozitivan, a manji deo, oko 15%, ima negativan. Rh faktor je protein u crvenim krvnim zrncima. Ne nose svi ovaj protein. Oni koji ga imaju su Rh-pozitivni. Ljudi koji ne nose protein su Rh-negativni.

Šta ako roditelji nemaju isti Rh faktor?

Kada buduća majka i budući otac nisu istovremeno pozitivni ili negativni na Rh faktor, to se naziva Rh inkompatibilnost.

Rizik posebno predstavlja ako žena koja je Rh negativna ostane u drugom stanju sa muškaracem koji je Rh pozitivan. Fetus u tom slučaju može imati Rh pozitivnu krv, nasleđenu od oca. To se dešava kod otprilike polovine dece rođene od Rh negativne majke i Rh pozitivnog oca da budu Rh pozitivni.

Inkompatibilnost Rh faktora obično nije problem ako je majci prva trudnoća. To je zato što bebina krv tokom trudnoće obično ne ulazi u majčin krvotok.

Šta izaziva stanje poznato kao PATNJA PLODA tokom trudnoće i porođaja?

Međutim, tokom prvog porođaja krv majke i bebe se može pomešati. Ako se to dogodi, majčino telo prepoznaje Rh protein kao stranu supstancu. Iz tog razloga bi majčino telo moglo početi da stvara antitela (proteine koji deluju kao zaštitnici ako strane ćelije uđu u telo) protiv Rh proteina.

Rh-negativne trudnice mogu biti izložene Rh proteinu koji bi mogao da izazove proizvodnju antitela i na druge načine:

• transfuzija krvi sa Rh pozitivnom krvlju
• pobačaj
• vanmaterična trudnoća

Kada je beba u riziku?

Rh antitela su bezopasna do majčine druge ili kasnije trudnoće. Ako ikada nosi drugo Rh pozitivno dete, njena Rh antitela prepoznaće Rh proteine na površini bebinih krvnih zrnaca kao strane. Njena antitela će proći u bebin krvotok i napasti te ćelije.

To može učiniti da bebine crvene krvne ćelije nabreknu i puknu. Ovo je poznato kao hemolitička anemija ili Rh bolest novorođenčeta. To može dovesti do toga da se krvna slika bebe veoma smanji.

Kako se leči inkompatibilnost Rh faktora?

Ako trudnica ima potencijal da razvije inkompatibilnost Rh faktora, lekari joj daju seriju od dve Rh imunoglobulinske injekcije tokom prve trudnoće. Dobiće:

• prvu oko 28. nedelje trudnoće
• drugu u roku od 72 sata od porođaja

Rh imunoglobulin deluje kao vakcina. Sprečava majčino telo da stvara bilo koja Rh antitela koja mogu prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod novorođenčeta ili uticati na buduću trudnoću.

Žena, takođe, može dobiti dozu Rh imunoglobulina ako ima spontani pobačaj, amniocentezu ili neko krvarenje tokom trudnoće.

ISHRANA TOKOM TRUDNOĆE: Kako da unesete optimalnu količinu zdravih namernica za vas i vašu bebu?

Ako lekar otkrije da je žena već razvila Rh antitela, pažljivo će se pratiti njenu trudnoću kako bi se osiguralo da ti nivoi nisu previsoki.

U retkim slučajevima, ako je inkompatibilnost teška i ako je beba u opasnosti, beba može dobiti posebne transfuzije krvi koje se nazivaju razmenjene transfuzije pre rođenja (intrauterine fetalne transfuzije) ili nakon porođaja. Transfuzija zamenjuje bebinu krv krvlju sa Rh negativnim krvnim ćelijama. Ovo stabilizuje nivo crvenih krvnih zrnaca i minimalizuje štetu od Rh antitela koja su već u bebinom krvotoku.

Šta još treba da znate?

Ako niste sigurni koji je vaš Rh faktor i mislite da ste trudni, važno je započeti redovnu prenatalnu negu što je pre moguće - uključujući ispitivanje krvne grupe. Ranim otkrivanjem i lečenjem inkompatibilnosti Rh faktora možete se usredsrediti na važnije stvari - poput dobrodošlice novoj, zdravoj bebi.