filteri close
Objavljeno: 28.06.2020. Image source: iira116
300x600

Broj osoba zaraženih korona virusom poslednjih dana u Srbiji raste, kao i broj njihovih kontakata.

Samim tim, raste i broj osoba sa blažim simptomima, koji se nalaze u kućnim uslovima, u izolaciji.

Podsećamo, ukoliko imate simptome virusa korona, potrebno je da odete u najbližu kovid ambulantu, pri svom domu zdravlja, gde će lekari obaviti pregled i sprovesti trijažni postupak.

OPREZ: Procenat pozitivnosti u Srbiji danas 3,82%

Ako je vama ili nekome od vaših ukućana ili prijatelja utvrđeno prisustvo koronavirusa sa blagim simptomima, nećete biti hospitalizovani, nego pušteni na lečenje u kućnim uslovima.

Zbog toga je izuzetno važno da znate šta se u ovakvim okolnostima preduzima, te podsećamo na osnovne preporuke stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Bez maske ne možete u prevoz!

Pacijenti i porodice treba da se pridržavaju sledećih preporuka:

• osoba sa simptomima respiratorne infekcije treba da boravi i da se neguje u zasebnoj, dobro provetravanoj sobi

• osoba sa simptomima respiratorne infekcije treba da održava čistoću ruku i lica, na licu da nosi masku ili, ako nema masku, atlet majicu od pamučnog materijala koja može da se pere na 90° C

• kretanje pacijenta u domaćinstvu treba da je ograničeno, a ako za to ne postoji mogućnost, truditi se da se između osoba održava rastojanje od najmanje 1 metar.

VAŽNO: 9 preporuka iz Batuta koje su trenutno ključne za svakoga od nas

• odvojiti zaseban pribor za jelo koji će pacijent koristi. Nakon upotrebe, pribor oprati vrelom vodom i deterdžentom.

• redovno čistiti i dezinfikovati površine koje se često dodiruju u sobi u kojoj boravi pacijent (noćni ormarići, ivice kreveta i ostali nameštaj u prostoriji). Za to koristiti sapun ili deterdžent za čišćenje a potom, nakon ispiranja, dezinfekciono sredstvo koje sadrži 0,5% natrijum-hipohlorita.

• higijena ruku je obavezna nakon bilo koje vrste kontakta sa pacijentom ili njegovim neposrednim okruženjem. Za sušenje ruku nakon pranja poželjno je koristiti papirne ubruse za jednokratnu upotrebu. Ako oni nisu na raspolaganju, koristiti čiste peškire i redovno ih menjati.

• prostorije koje zajedno koriste i oboleli i ukućani moraju biti čiste i dobro provetrene (npr. kuhinja, kupatilo)

• broj osoba koje neguju bolesnika treba da je ograničen. U najboljem slučaju, to treba da bude jedna osoba dobrog zdravstvenog stanja, koja nema hronične bolesti i nije imuno-kompromitovana.

Kovid 19 : Evo kada su ljudi najzarazniji

• osoba koja neguje pacijenta, tokom boravka u prostoriji u koju je smešten pacijent, treba da nosi medicinsku masku koja čvrsto prijanja uz kožu lica i pokriva usta i nos. Maske se tokom upotrebe ne smeju dodirivati rukama. Ako se maska navlaži ili zaprlja sekretom, mora se odmah zameniti novom čistom i suvom maskom. Pravilna tehnika skidanja maske podrazumeva da se ona ne dodiruje rukama sa prednje strane, već se odvezuje otpozadi. Maska se nakon upotrebe odmah baca, a ruke posle toga peru.

• jednokratne maske i rukavice ne koristiti ponovo

• posete obolelom ne smeju da postoje sve dok se znaci i simptomi bolesti ne povuku i pacijent potpuno ne oporavi

• održavati higijenu kupatila najmanje jednom dnevno i za to koristiti najpre deterdžent za čišćenje, a potom, nakon ispiranja, dezinfekciono sredstvo za domaćinstvo koje sadrži 0,5% natrijuma-hipohlorita (većina sredstava za održavanje higijene sanitarnih prostora je na bazi hlora)

 • pacijentovu odeću, posteljinu i peškire prati deterdžentom i vodom na temperaturi 60–90° C i dobro je osušiti

 • rukavice, maske i drugi otpad koji nastaje dok traje kućno lečenje treba odložiti u kesu, koja se potom odlaže u kantu za smeće sa poklopcem u sobi pacijenta, pre daljeg tretiranja

• izbegavajte druge vrste izlaganja kontaminiranim predmetima iz neposrednog pacijentovog okruženja (ne delite četkice za zube, hranu, cigarete, posuđe, pića, peškire, krpe ili posteljinu).