filteri close
Objavljeno: 03.08.2024. Image source: Pixabay/jarmoluk
300x600

Nova nada u borbi protiv demencije

Novo istraživanje sugeriše da lek za mršavljenje može usporiti gubitak moždane mase kod osoba sa Alchajmerovom bolešću. Liraglutid, koji se takođe može prepisivati za dijabetes, obično se uzima kao injekcija jednom dnevno.

Rezultati ispitivanja predstavljeni na međunarodnoj konferenciji Alchajmerove asocijacije u SAD-u ukazuju na to da bi ovaj lek, poznat i kao Saxenda, mogao usporiti pad pamćenja i razmišljanja kod osoba sa ovom bolešću.

Broj ljudi koji žive sa demencijom globalno se predviđa da će se skoro utrostručiti na 153 miliona do 2050. godine, a stručnjaci kažu da ovo predstavlja brzo rastuću pretnju budućim zdravstvenim i socijalnim sistemima.

"Ovo istraživanje pruža nadu da su na pomolu nove opcije za menjanje toka bolesti," rekla je glavna naučna direktorka Alchajmerove asocijacije, dr Marija Kariljo. "Nalazimo se u eri bez presedana, sa novim tretmanima u različitim fazama razvoja koji usporavaju ili možda čak sprečavaju kognitivni pad uzrokovan Alchajmerovom bolešću."

Spavanje i demencija: Zašto je kvalitetan san ključan za zdravlje mozga

U ispitivanju je učestvovalo 204 pacijenta u Velikoj Britaniji. Polovina je primala liraglutid, proizveden od strane Novo Nordiska, dok je druga polovina primala placebo.

Ispitivanje nije ispunilo svoj primarni cilj, koji je bio promena cerebralnog metabolizma glukoze, što je procena funkcije mozga. Međutim, ispunilo je sekundarne ciljeve. Lek je smanjio skupljanje delova mozga koji kontrolišu pamćenje, učenje, jezik i donošenje odluka za skoro 50% u poređenju sa placebom.

Istraživači, predvođeni stručnjacima sa Imperijal koledža u Londonu, rekli su da je nakon 12 meseci tretmana lek smanjio kognitivni pad kod učesnika za čak 18%.

Testovi koji su ispitivali pamćenje, razumevanje, jezik i prostornu orijentaciju otkrili su da su oni koji su uzimali lek imali "statistički značajno usporavanje kognitivnog pada" nakon godinu dana u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Stručnjaci su rekli da su potrebna mnogo veća istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Paul Edison, profesor nauke na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je: "Sporiji gubitak moždane mase sugeriše da liraglutid štiti mozak, slično kao što statini štite srce."

"Iako je potrebno dalje istraživanje, liraglutid može delovati putem različitih mehanizama, kao što je smanjenje upale u mozgu, smanjenje insulinske rezistencije i toksičnih efekata Alchajmerovih biomarkera amiloid-beta i tau, i poboljšanje komunikacije nervnih ćelija u mozgu."

Vijagra mogući saveznik protiv Alchajmera

Dr Šeona Skejls, direktorka istraživanja u Alchajmerovom istraživanju UK, rekla je: "Mogućnost repurposinga lekova koji su već licencirani za druge zdravstvene uslove može pomoći u ubrzavanju napretka i otvaranju novih puteva za prevenciju ili lečenje bolesti koje uzrokuju demenciju, kao što je Alchajmer."

"Ovo novo istraživanje pokazuje da su osobe sa ranom fazom Alchajmera koje su uzimale liraglutid imale sporiji pad pamćenja i razmišljanja, kao i manje skupljanje mozga, tokom 12 meseci, u poređenju sa placebom."

Studija nije bila sponzorisana od strane Novo Nordiska. Međutim, kompanija testira još jedan od svojih lekova za mršavljenje, semaglutid – prodavan kao lek za dijabetes Ozempic i lek za gojaznost Wegovy – kod hiljada pacijenata sa ranim Alchajmerom.

Njihova dva ispitivanja su počela 2021. godine i rezultati se očekuju 2025. godine.