filteri close
Objavljeno: 06.11.2020. Image source: Pexels/Ketut Subiyanto
300x600

Utiče na um i zdravlje, ne samo na produktivnost

Muškarci i žene koji nisu bili u formi u svojim četrdesetim, imali su manje sivih ćelija u mozgu i pre šezdesete, otkrila je nova studija.

Neki od njih su imali i slabije rezultate na testu mentalnih sposobnosti.

Autori pomenute studije ističu da održavanje forme u srednjim godinama može pomoći da se mozak podmladi.

Kada je dobro, a kada pogubno biti lenj?

"Mnogi ljudi ne razmišljaju o zdravlju mozga sve do poznih godina, a ova studija pruža nove dokaze da određena ponašanja i faktori rizika u srednjim godinama mogu imati posledice na starenje mozga u kasnijem dobu", rekla je autorka studije Nikol Spartano sa Bostonskog univerziteta.

U studiji se pratila forma i zdravlje mozga 1.200 odraslih učesnika tokom 20 godina. Na početku studije su žene i muškarci koji su tad imali 41 godinu, testirani na spravi za trčanje.

Da, tačno je - dosada je OPASNA PO ŽIVOT!

Kad su navršili 60, podvrgnuti su snimanju mozga i testovima mentalnih sposobnosti. Oni kojima su otkucaji srca bili povišeni na traci za trčanje pre 20 godina, imali su manje sivih ćelija u mozgu s navršenih 60 godina života.

Oštećenje krvnih žila u mozgu može doprineti strukturalnim promenama i gubitku kognitivnih sposobnosti, zaključila je Spartanova.

Dakle, loš krvni pritisak kao posledica nebrige o vlastitom telu u srednjim godinama, definitivno dolazi na naplatu u kasnijim godinama.