filteri close
Objavljeno: 01.09.2024. Image source: Medik
300x600

Ubrzan puls, anksioznost, epileptični napadi – ovo su samo neke od posledica

Sve više tinejdžera, učenika osnovnih i srednjih škola, konzumira energetska pića kao vodu.

Počinju jutro sa limenkom nakon neprospavanih noći provedenih u učenju, igricama ili dopisivanju, i nastavljaju da ih piju tokom dana kako bi ostali budni na časovima, a kasnije uveče dok završavaju domaće zadatke. Iako neka škola zabranjuju energetska pića, učenici ih kriju u drugim ambalažama ili ih piju pre nastave.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da prekomerna konzumacija ovih napitaka može negativno uticati na zdravlje, uzrokuje anksioznost, ubrzan rad srca i čak epileptične napade.

Kako da se lakše odviknete od energetskih napitaka?

Učenici se često obraćaju školskim medicinskim sestrama zbog lupanja srca ili napada panike nakon konzumiranja nekoliko energetskih pića. Kofein, osnovni sastojak ovih napitaka, povezuje se sa povišenim osećajem anksioznosti i depresije, što je problem koji raste među mladima.

Preporuke Američke akademije pedijatara kažu da tinejdžeri ne bi trebalo da unose više od 100 mg kofeina dnevno, što je količina prisutna u šoljici kafe od oko 230 grama. Ipak, mnogi učenici unose višestruko više od ove doze. 

Na primer, jedno popularno energetsko piće među mladima sadrži čak 200 mg kofeina u jednoj limenci. Ostali sastojci, poput ginsenga, guarane i ginka, dodatno pojačavaju stimulativni efekat.

Nedostatak sna kod dece može povećati rizik od zloupotrebe alkohola i droga

Nastavnici i direktori škola primećuju da ovi napici negativno utiču na koncentraciju učenika i izazivaju poremećaje ponašanja.

U jednoj školi u Njujorku zabeleženo je nekoliko slučajeva epileptičnih napada kod učenika koji su pre toga konzumirali više energetskih pića. Slična situacija je i u drugim školama, gde učenici povremeno dolaze u kancelarije sa ubrzanim radom srca i drugim simptomima prekomernog unosa kofeina.

Energetska pića nisu regulisana na isti način kao ostala bezalkoholna pića. Kao dijetetski suplementi, često sadrže mnogo više kofeina nego gazirani napici, a na ambalaži često nema jasnih upozorenja o količini kofeina. Studije su pokazale vezu između konzumiranja energetskih pića i pojave epileptičnih napada kod tinejdžera, čak i kod onih bez prethodne istorije bolesti.

Ne zaboravite: Energetska pića NISU namenjena deci!

Roditelji često nisu svesni količine kofeina koju njihova deca unose. Ovo je tiha kriza koja se dešava dok se tinejdžeri sve više oslanjaju na kofein kako bi se nosili sa pritiscima škole, društvenog života i dodatnih aktivnosti. Ova opasna navika može imati ozbiljne posledice po zdravlje i kvalitet života mladih, pa je važno podizanje svesti i kontrola unosa ovih napitaka.