filteri close
Objavljeno: 19.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Pavel Danilyuk
300x600

Ako ste imali napad panike, znate koliko oni mogu biti iscrpljujući i da ometaju vaš svakodnevni život. 

Napadi panike, su iznenadne epizode ekstremnog straha koje se javljaju čak i kada ne postoji očigledna pretnja ili uzrok. Simptomi mogu biti toliko intenzivni da stvaraju poremećaj tokom svakodnevnih aktivnosti. Pojedinci koji doživljavaju napad panike mogu iskusiti osećaj da su van kontrole ili osećaj ometanja propasti, zajedno sa mnoštvom fizičkih simptoma. 

Napadi panike su češći kod žena nego kod muškaraca. Pored toga, veća je verovatnoća da ćete doživeti napade panike ako vam je dijagnostikovan anksiozni poremećaj. Prepoznavanje napada panike može biti teško, jer neki simptomi oponašaju stanja poput srčanog udara i često se oslanjaju na identifikaciju kombinacije i učestalosti simptoma koje pojedinac doživljava. 

Simptomi napada panike

Za razliku od drugih tipova simptoma anksioznosti, napadi panike mogu da se pojave skoro trenutno i bez upozorenja. Mogu se pojaviti tokom aktivnosti kao što je rad ili vožnja auta, ili tokom perioda naizgled opuštenosti, kao što je gledanje televizije ili druženje sa prijateljima. Simptomi mogu uključivati ubrzan rad srca, vrtoglavicu, kratak dah, znojenje, trnjenje ruku i nogu, osećaj gubitka kontrole i da će se nešto strašno desiti. Pojedinci obično doživljavaju simptome napada panike oko 10 minuta. Ali da li je moguće da imate napad panike kada je vaše telo u mirovanju? Kratak odgovor je da. Zovu se noćni napadi panike. Postoji sumnja na povezanost između povećanog stresa i noćnih napada panike.

Noćni napadi panike

Budite sigurni da, iako iskustvo noćnog napada panike može biti intenzivno, oni predstavljaju vrlo mali rizik po vaše opšte zdravlje, samo vam remete san. Njihovi simptomi su isti kao i simptomi napada panike koji se javljaju tokom budnog stanja. Iako ne postoji poznat ili specifičan uzrok koji ih izaziva. Ipak, postoji nekoliko faktora rizika koji se mogu identifikovati. To uključuje genetske predispozicije za pojavu anksioznosti ili paničnih poremećaja, dijagnozu osnovnog anksioznog stanja, doživljavanje napada panike tokom dana, velike životne događaje ili promene, pa čak i određene osobine ličnosti.

8 načina pomoći kod napada panike - samo staloženo

Dobra vest je da se napadi panike, i noćni i dnevni, mogu lečiti različitim tehnikama. Neke jednostavne promene u načinu života, kao što je smanjenje unosa kofeina ili korišćenje tehnika dubokog disanja, mogu pomoći da se ublaži stres koji može da izazove napad panike. Druge opcije kao što su kognitivna bihejvioralna terapija ili lekovi mogu se koristiti za smanjenje ukupne anksioznosti i smanjenje rizika od budućih napada panike.