filteri close
Objavljeno: 14.06.2020. Image source: Foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Brzina hoda i snaga stiskanja ruku otkrivaju neke stvari

Sporiji hod ukazuje na veće šanse od pojave demencije, a snažniji stisak ruke na niži rizik od moždanog udara u srednjem i kasnijem životnom dobu, zaključili su američki naučnici.

Brzina hodanja može ukazati kolike su šanse da osoba oboli od demencije u kasnijem periodu života, saopštili su američki naučnici.

Takođe su objavili i da snaga stiska ruke u srednjoj životnoj dobi, može da se dovede u vezu sa šansama za moždani udar.

Parola "vežbanjem do zdravijeg života" ne poznaje godine!

Naglasili su da je u oba slučaja neophodno obavljanje dodatnih testova, da bi se utvrdio uticaj ostalih faktora.

Doktor Erika Kamargo, koja je vršila istraživanje u Medicinskom centru u Bostonu, izjavila je da veza između sporog hoda i demencije postoji kod starijih ljudi, ali i kod osoba u srednjem životnom dobu.

Tokom istraživanja, beležena je brzina hodanja kod 2.410 ljudi, koji su u proseku bili stari 62 godine.

Rezultati, koji su prezentovani na godišnjoj konferenciji Akademije za neurologiju, pokazuju da su 34 osobe razvile demenciju, a da je 79 lica doživelo moždani udar.

Treće doba: Balans u ishrani i fizička aktivnost vode ka zdravijem životu

Naučnici su zaključili da sporiji hod ukazuje na veće šanse od pojave demencije, a snažniji stisak na niži rizik od moždanog udara.

"Ovo su jednostavni kancelarijski testovi, koji mogu da pruže uvid u rizik od demencije i moždanog udara i lako ih mogu obaviti neurolozi, ili lekari opšte prakse", rekla je Kamargo.

Doktor En Korbet iz Udruženja za borbu protiv Alchajmera, ističe da ljudi sami mogu da urade mnogo što se tiče smanjenja rizika od demencije.

"Preporučujemo zdravu i uravnoteženu ishranu, normalnu težinu, fizičku aktivnost i redovno kontrolisanje krvnog pritiska i holesterola", rekla je Korbet.