filteri close
Objavljeno: 03.02.2024. Image source: Foto: Pixabay/photosforyou
300x600

Tokom zimskih, hladnih i vetrovitih dana naša koža je izložena raznim negativnim vremenskim uticajima koji mogu dovesti do njenog isušivanja, ljuspanja, pucanja i iritacije.

To su razlozi zbog kojih je u zimskom periodu neophodna dodatna i pravilna nega kože kako bismo je održali vlažnom, mekom i glatkom.

Hladan zimski vazduh je suv, smanjuje se količina prirodnih masnoća, te sa površine kože isparava veća količina vode.

Važno je da dovoljno hidrirate svoju kožu. Nephodno je koži nadoknaditi vlažnost koju je izgubila, korišćenjem krema koje nisu samo na bazi hidrantnih supstanci već i na bazi ulja. Poželjno je i da su ovi preparati obogaćeni vitaminima koji hrane koži, i to vitaminom A, C i E. Preporučuje se nanositi kreme više puta u toku dana a obavezno nakon pranja lica, tuširanja, kao i pre izlaska na hladnoću.

Štetna hrana ostavlja trag na koži: proverite koje su vaše loše navike

Pri tuširanju i kupanju treba izbegavati vruće i dugotrajne kupke, koje nam kožu dehidriraju uklanjanjem njenih prirodnih masnoća, nikako ne koristiti sapune, niti jake kupke. Takođe odmah nakon tuširanja nanositi kreme.

Ne zaboravite na sunce, od njega je jako važno štititi se i zimi. Zimsko sunce u kombinaciji sa refleksijom od snega, takođe isušuje i oštećuje kožu. Zaštitni faktor mora biti najmanje spf  15.

Bitno je koristiti ovlaživače prostora, time se dobija više vlažnosti u zatvorenim prostorima sa različitim oblicima grejanja i sprečava se dodatno isušivanje kože.

Vodite računa o usnama, izuzetno su osetljive na zimskom i hladnom vremenu, lako se suše i pucaju. Preporučuje se korišćenje balsama za usne više puta u toku dana, čim se pojavi osećaj suvoće.

Naravno pijte što više vode, to je najbolji način hidratacije.

Ako baš ništa od ovoga ne pomogne, i dalje vam je koža suva, peruta se, svrbi i crveni se to je definitivno znak da treba da se konsultujete sa svojim dermatologom.

Zašto nam se koža suši zimi i kako to sprečiti