filteri close
Objavljeno: 08.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/agnesti
300x600

Telo nam se menja godinama, neophodno je da prilagodimo ishranu

Nakon 50. godine sve se menja, metabolizam se usporava, telo gubi mišiće, koštana masa se proređuje, a koža ubrzano propada.

Da bi se svi ovi procesi usporili, neophodna je promena jelovnika i poštovanje zdravih navika.

"Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase", kažu nutricionisti.

4 saveta za brže skidanje kilograma, koji nemaju veze sa ishranom

Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije da menjaju navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene.

Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.

"S obzirom na to da su ljudi u ovom periodu života najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje", objašnjava nemačka nutricionista Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.

Ishrana: Saveti kako da poboljšate vaše zdravlje

Nakon 50. godine, potrebno je smanjiti kalorijski unos, ali i uvesti više proteina u ishranu. Najbolji izvor su piletina, ćuretina i riba. Takođe, jogurt i kiselo mleko je poželjno jesti u većim količinama.

Umesto belog hleba, poželjno je jesti onaj od celih žitarica, ali treba ograničiti unos i ove namirnice.

"Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima, što znači da bi bilo poželjno povećati unos povrća", zaključuje ona.