Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Ovako treba da se hrani žena posle 50. godine
Telo nam se menja godinama, neophodno je da prilagodimo ishranu
Nakon 50. godine sve se menja, metabolizam se usporava, telo gubi mišiće, koštana masa se proređuje, a koža ubrzano propada.
Da bi se svi ovi procesi usporili, neophodna je promena jelovnika i poštovanje zdravih navika.
"Oko pedesete, telo godišnje gubi jedan ili dva posto mišićne mase", kažu nutricionisti.
4 saveta za brže skidanje kilograma, koji nemaju veze sa ishranom
Osobe koje oduvek jedu izbalansirane obroke, u starijoj životnoj dobi neće morati bitnije da menjaju navike, ali će i oni morati da uvedu neke manje promene.
Dnevne energetske potrebe smanjuju se za 10 posto u dobi od 51 do 75 godina, a nakon toga smanjuju se za još 10 posto na svakih 10 godina.
"S obzirom na to da su ljudi u ovom periodu života najčešće i fizički manje aktivni, dnevno im je potrebno i 600 kalorija manje", objašnjava nemačka nutricionista Ulrik Grohman, napominjući da će osobe treće životne dobi koje nastave sa istim prehrambenim navikama vremenom dobijati značajno na težini.
Ishrana: Saveti kako da poboljšate vaše zdravlje
Nakon 50. godine, potrebno je smanjiti kalorijski unos, ali i uvesti više proteina u ishranu. Najbolji izvor su piletina, ćuretina i riba. Takođe, jogurt i kiselo mleko je poželjno jesti u većim količinama.
Umesto belog hleba, poželjno je jesti onaj od celih žitarica, ali treba ograničiti unos i ove namirnice.
"Organizmu je potrebna jednaka količina vitamina i minerala, zbog čega starije osobe treba da konzumiraju hranu bogatu hranljivim sastojcima, što znači da bi bilo poželjno povećati unos povrća", zaključuje ona.