filteri close
Objavljeno: 04.05.2020. Image source: _Alicja_/Pixabay
300x600

U procesu ublažavanja mera donetih u cilju borbe protiv koronavirusa, najavljeno je i da će od narednog ponedeljka sa radom početi i vrtići, predškolske ustanove i produženi boravak na teritoriji Srbije.

Neki roditelji strahuju, dok se drugi raduju ponovnoj socijalizaciji mališana.

Prema rečima nadležnih, oko 30% roditelja izjasnilo se da će od 11. maja poslati svoju decu u ove ustanove.

Ipak, korona je promenila mnogo toga, te će se i boravak dece u vrtićima ubuduće donekle razlikovati od onoga na šta su roditelji i deca navikli.

Krizni štab za borbu protiv virusa, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda i Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda doneli su niz preporuka za postupanje zaposlenih i korisnika u predškolskim ustanovama, formulisanih kroz 35 mera koje će važiti na teritoriji cele Srbije.

Evo šta treba da znamo:

- Pre početka rada, biće sprovedeni pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija. Zaposlenima će biti obezbeđena zaštitna oprema, kao i dovoljna količina dezinfekcionih sredstava, dok će na ulazu u vrtiće biti postavljene dezobarijere.

Takođe se preporučuje češća primena mera tekuće dezinfekcije prostora, površina i predmeta, uključujući igračke, površine i predmete koji se često dodiruju (prekidači za svetlo, ključevi, ručke ormarića, sudopera, stolovi, stolice, objekti za igranje u dvorištu i slično).

Igračke koje se ne mogu dezinfikovati neće biti korišćene, a za one koje je moguće dezinfikovati biće uspostavljena jasna procedura za to, kako se ne bi mešale igračke između vaspitnih grupa i dece pre nego što se operu i dezinfikuju.

- Prilikom dolaska/odlaska dece biće uspostavljena određena procedura sa ciljem sprečavanja stvaranja gužve. Prijem dece trebalo bi da bude organizovan ispred objekta, u dogovorenim intervalima, kako bi se u što većoj meri obezbedila propisana distanca od 2 metra. Biće takođe obavezno i pranje i dezinfekcija ruku dece prilikom ulaska u objekat, uz nadzor zaposlenih.

Koronavirus: UNICEF šalje važnu poruku roditeljima

- Roditelji koji dovode decu treba da nose maske pri dolasku.

- Prijem dece obavljaće se u skladu sa važećom procedurom ponovnog dolaska deteta nakon dužeg odsustva uz potvrdu nadležnog pedijatra.

- Propisano je, takođe, i sprovođenje stroge trijaže dece pri prijemu u objekat. 

Osoba koja obavlja trijažu treba da pre pregleda i nakon svakog pregleda ukoliko je imala kontakt sa detetom opere ruke toplom vodom i sapunom, kao i da koristi ličnu zaštitnu opremu – masku, rukavice, vizir, radnu uniformu.

 Takođe se preporučuje uvođenje merenja telesne temperature beskontaktnim toplomerom pri dolasku deteta. Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne bolesti, dete ne treba primati u kolektiv.

- Deca koja imaju simtome bolesti – respiratorne, crevne infekcije, povišena temperatura i sl. Ili ona dece kod koje se sumnja na početak bolesti (umor, gubitak apetita i sl.) treba da ostanu kod kuće.

Preporučuje se, takođe, kontrolisanje razloga odsustva dece, kontaktiranjem sa roditeljima, a po potrebi - i sa pedijatrom nadležnog doma zdravlja.

U slučaju pojave simptoma ili sumnje na postojanje kovid infekcije, potrebno je obezbediti prostoriju za izolaciju u slučaju pojave simptoma bolesti deteta tokom boravka u objektu.

Kod svake promene zdravstvenog stanja, dete treba izolovati u sobu za izolaciju, odmah obavestiti roditelje/staratelje i, u najkraćem roku, dete uputiti lekaru. 

Takođe je važno proveriti zdravstveno stanje ostale dece koja borave u kolektivu i svaki sumnjiv slučaj izolovati.

Zaposlene kod kojih su se ispoljili simptomi bolesti, trebalo bi da budu odmah udaljeni sa radnog mesta.

- Obavezno je da udaljenost između dece za stolovima bude najmanje 2 metra

Takođe, spavanje će biti organizovano po principu „noge – glava“ uz preporučenu razdaljinu od 2 metra i strogo vođenje računa da deca ne mešaju krevete i posteljinu. 

- Deci neće biti dozvoljeno da među sobom dele hranu.

- Osobe koje rade na pripremi i distribuciji hrane moraju nositi maske i rukavice i sprovoditi mere pojačane lične higijene, posebno učestalog pranja ruku i mere pojačane opšte higijene.

- U skladu sa preporukama socijalnog distanciranja, važno je da se ne mešaju grupe i vaspitači, smešteni u različitim prostorijama. 

ANTI-KORONA PRAVILNIK za svako domaćinstvo

Tako će biti planirano odvojeno vreme za igru uz organizovanje igara u istim manjim grupama – boravak na otvorenom, primene higijenskih mera pre obroka, tokom služenja obroka i sl.

- Tokom predstojećeg perioda neće biti organizovane grupne aktivnosti u objektu ( priredbe i sl. ), kao ni posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja ljudi (bioskopi, pozorišta i sl.), izleti, ekskurzije itd.

- Biće uvedeno češće pranje ruku dece, a obavezno nakon kijanja, kašljanja, plača, pre i posle konzumiranja hrane. U slučaju pružanja pomoći pri pranju ruku detetu, osoblje mora nakon toga oprati svoje ruke.

- Preporučuje se redovno otvaranje prozora, provetravanje prostorija, posebno prostorije za boravak dece, uz izbegavanje korišćenja veštačke ventilacije.

- Sa decom će biti organizovane posebne edukativne aktivnosti sa ciljem lakšeg razumevanja i usvajanja novih pravila postupanja.

- Ukoliko postoji organizovani prevoz dece, mere socijalnog distanciranja i pojačane dezinfekcije se moraju poštovati i tokom prevoza. Vozač mora da nosi masku koja prekriva nos i usta, rukavice, a razmak između dece treba da bude minimalno 2 metra. 

Takođe, važno je intenzivirati mere lične higijene vozača i dezinfekciju unutrašnjosti vozila (vozačka kabina, rukodržači, sedišta). Učestaliju dezinfekciju treba primenjivati i kod namenskih vozila za transport hrane.

- Pribor i sredstva za čišćenje i dezinfekciju moraju se držati van domašaja dece i ne smeju se primenjivati u neposrednoj blizini dece, kako bi se izbeglo udisanje eventualnih isparenja.

- U slučaju potvrde prisustva infekcije koronavirusom, prostor u kome je osoba boravila neće se dalje koristiti pre ponovne detaljne dezinfekcije.

Anksioznost u periodu korone: Kako misliti o budućnosti?