filteri close
Objavljeno: 26.12.2019. Image source: silviarita/Pixabay
300x600

Svako novo razdoblje u životu sa sobom nosi neke promene, a kada su u pitanju biološki procesi povezani sa psihološkim promenama, situacija postaje izazovna i teška.

Postmenopauza je period nakon menopauze, obeležen gašenjem funkcija jajnika i njihovim smanjivanjem.

Jajnici su izvor estrogena i progesterona, dvaju ključnih hormona koji kontrolišu reproduktivni proces, uključujući menstrualne cikluse i plodnost kod žena.

Upravo zbog iscrpljivanja aktivnosti ženskih hormona, a posebno estrogena, postmenopauza može uticati na žensko fizičko i psihičko zdravlje.

Osim umora, znojenja, krvarenja i iscrpljenosti, neke žene imaju značajnih psihičkih problema upravo u ovom periodu života.

13 zlatnih pravila za žene u menopauzi

Tokom postmenopauze, pad nivoa estrogena dovodi do kombinacije hormonskih i biohemijskih reakcija u čitavom organizmu žene.

Studije pokazuju da pad nivoa estrogena kod žena može rezultovati sledećim simptomima:

  • umor
  • pojačano znojenje
  • nesanica
  • gubitak pamćenja
  • napetost
  • promene raspoloženja
  • razdražljivost
  • osećaj tuge
  • nedostatak motivacije 
  • problemi sa održavanjem pažnje i koncentracije
  • depresivna i anksiozna raspoloženja 
  • problemi sa kontrolom emocija
  • pogoršanje postojećih psihičkih problema 
Anksioznost i depresija

Nedavne studije su pokazale da žene imaju do četiri puta veću verovatnoću da razviju simptome depresije tokom postmenopauze nego u bilo kom drugom periodu svog života.

Uprkos određenim simptomima anksioznosti i napada panike, koji se često javljaju tokom postmenopauze, nema dovoljno naučnih istraživanja o ovom pitanju koji bi mogli utvrditi koliko je značajna povezanost između pojačanje anksioznosti i postmenopauze.

Što se tiče bipolarnog poremećaja, stručnjaci nalaze da bi se i u ovom slučaju simptomi mogli pogoršati upravo u periodu postmenopauze.

Psihološke promene

Žene koje su imale određene psihičke probleme pre pojave menopauze, postaju osetljivije na novonastale hormonske promene.

To značajno može otežati i njihove svakodnevne aktivnosti i sve ostale životne promene, posebno kada su u pitanju visokostresni poslovi koje obavljaju, odlasci dece od kuće (sindrom praznog gnezda), odlazak u  penziju, starenje roditelja, itd.

Nije teško zaključiti da menopauza kod žena rezultira brojnim pitanjima i sumnjama povezanima s vlastitim samopoštovanjem i samopouzdanjem.

Ako uzmemo u obzir da uz sve to i društvo često neguje brojne predrasude i stvara pritisak, postmenopauza predstavlja zaista izazovno razdoblje koje je ponekad teško prihvatiti.

Rana menopauza povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Promene u društvenom životu

Osim hormonskih promena, postoje i drugi faktori koji utiču na mentalno zdravlje žena, a to su prvenstveno socijalni činioci koji su povezani sa psihičkim poteškoćama.

U doba menopauze se mnogo stvari privodi kraju – karijera se bliži penziji, deca odlaze od kuće i započinju vlastite živote, roditelji stare i potrebna im je pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti itd.

Mnoga životna očekivanja je u ovom razdoblju potrebno preispitati, a nužno je postaviti i neke nove ciljeve.

Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih

Iako se mnogo toga bliži kraju, dolaze i neki novi počeci koji mogu biti zaista uzbudljivi. Mnoge žene upravo u ovom periodu postaju bake, preuzimajući jednu od najlepših životnih uloga.

Drugim rečima, život u postmenopauzi ne staje, već nastavlja u nekom drugom obliku koji, uprkos brojnim promenama, sa sobom nosi i nove mogućnosti, ali samo ako je žena spremna da im i sama pruži priliku.

Čak i vrlo lagano vežbanje smanjuje rizik od lomova kod starijih žena