filteri close
Objavljeno: 28.03.2021. Image source: Foto: Pixabay/mohamed_hassan
300x600

Kvalitetan san je presudan za naše zdravlje, ali nije uvek lako doći do njega. 

Mnogi od nas ovih dana takođe otkrivaju da na naš zdrav san utiču trenutni događaji, poput pandemije COVID-19. Kako nas „koronasomnija“ i dalje tera da se osećamo nesigurno i zabrinuto, nikada nije bilo potrebnije shvatiti kako san utiče na naš svakodnevni život, na radnom mestu i šire, i šta možemo učiniti da iskoristimo zdravstvene dobrobiti dobrog sna.

Razumevanje sna

Nedovoljno odmora tokom spavanja pogađa mnoge ljude. U stvari, mnogo  odraslih pati od nekog oblika nedostatka ili poremećaja spavanja.

Posledice nezdravog sna variraju od blažih do vrlo ozbiljnih. Spavanje je korisno za svaki organ ljudskog tela, pa kada je san loš, i vaše fizičko zdravlje može da pati, što dovodi do hipertenzije, dijabetesa, upale i drugih problema. Loše spavanje takođe pogađa mentalno zdravlje. Učinak mozga se smanjuje, što dovodi do lošijeg donošenja odluka i narušavanja performansi, bilo kod kuće ili na poslu.

Patite od nesanice? Ove napitke OBAVEZNO probajte pre spavanja!

Loš san takođe može pogoršati posledice mentalnih bolesti. Oni koji prijavljuju probleme sa mentalnim zdravljem češće imaju probleme poput nesanice. Spavanje ima toliko veliki uticaj na mentalno zdravlje da lečenje problema sa spavanjem takođe može pomoći u poboljšanju psihološkog blagostanja. Ako budete proaktivni i precizni u vezi sa problemima spavanja, to može rezultirati ukupnim pozitivnim rezultatima.

Stručnjaci preporučuju najmanje sedam sati sna noću. Neke organizacije za spavanje takođe preporučuju ne više od 9 sati spavanja tokom noći, jer je duže spavanje povezano sa višim stopama smrtnosti. Ako poslodavci imaju zaposlene kojima je potrebno duže od devet sati sna, bilo bi dobro da impreporuče da razmotre potencijalne osnovne uzroke.

Posledice gubitka sna za poslodavce

Razne i široke negativne posledice lošeg sna utiču na sva područja života. Na poslu, zaposleni koji pate od lošeg sna mogli su da vide negativan uticaj na njihove veštine donošenja odluka. Studije pokazuju da sa smanjenim  obimom sna dolazi do smanjena mogućnosti obrade složenih podataka. Takođe je narušena sposobnost prosuđivanja „dobrih“ i „loših“ odluka i informacija. I to utiče na kratkoročno i dugoročno odlučivanje, s dugoročnim razmišljanjem otežanim zbog nedostatka sna.

Loš san ozbiljno utiče na rad srca

Pa, kako se ovi negativni efekti manifestuju na radnom mestu? 

Nažalost, postoji mnogo posledica gubitka sna, uključujući:

• Izostajanje sa posla. Loš san lako dovodi do bolesti, što može rezultirati čestim izostancima sa randog mesta.
• Dođete na posao ali ste neupotrebljivi. Zaposleni koji su loše spavali mogu se pojaviti na poslu, ali ne i dobro funkcionisati.
• Niska produktivnost. Zbog lošeg sna, zaposleni se lako mogu omesti u usredsređivanju na radne zadatke.
• Smanjena sigurnost na radu. Veliki sigurnosni rizici povezani su sa lošim spavanjem zaposlenih, posebno u transportnoj i zdravstvenoj industriji.

Kako da podstaknete zdrav san za svoje zaposlene

Srećom, postoji mnogo načina za rešavanje i poboljšanje problema sa spavanjem kod zaposlenih. Podstaknite ih da razviju zdrave navike spavanja davanjem informacija o tome kako da postignu dobar san:

• Pridržavanje rasporeda spavanja. Odlazak u krevet i buđenje u isto vreme radnim danima i vikendom dovodi do dubljeg sna.
• Redovano vežbanje ali ne i prekasno noću.
• Danju obezbedite dovoljno svetlosti a noću tame.
• Ne idite u krevet previše gladni ili previše siti.
• Neka vaša spavaća soba bude hladna, mračna i udobna.
• Izbegavanje alkohol noću, a kofeina već popodne.
• Dajte sebi vremena da se noću opustite. Ugasite televizor, laptop i telefon.
• Ako otkrijete da ne možete da zaspite u krevetu, ustanite i učinite nešto drugo. Ujutro, ako se rano probudite, ustanite umesto da pokušavate da zaspite.

Nema dobrog zdravlja bez dobrog sna

Uz edukaciju zaposlenih o zdravlju spavanja i načinima za bolji san, poslodavci bi takođe trebalo da razmotre ograničavanje prekovremenog rada i očekivanja za rad van radnog vremena. Ponuda fleksibilnog radnog vremena može pomoći zaposlenima da pronađu svoj idealan individualni raspored. Ohrabrite zaposlene da u celini stvore zdraviju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Poslodavci i HR menadžeri mogu  da pogledaju neka već postojeća rešenja koja pomažu zaposlenima da bolje spavaju. Razmislite o modifikovanju faktora okoline na poslu, poput osvetljenja. Za industrije u kojima je zdravlje spavanja posebno važno, Plan upravljanja rizikom od umora (FRMP) može pomoći sistematskom praćenju i proceni umora i srodnih ishoda putem sistema izveštavanja i prilagodite potrebne promene.