filteri close
Objavljeno: 25.02.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Desilo se ono od čega smo strahovali: dvoje srpskih državljana sa "ukletog" broda zaraženo je virusom. Iz ministarstva zdravlja poručuju da nema mesta panici.

Dva državljana Srbije, članovi posade na brodu "Dajmond princes", zaraženi su koronavirusom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za Tanjug rekao da su danas iz Ministarstva inostranih poslova Japana obavešteni da je dvoje od preostalih jedanaest državljana Srbije, članova posade na brodu "Dajmond princes", koji je bio u karantinu u luci Jokohama u Japanu, testirano pozitivno na koronavirus.

 MIP radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smešteni, rekao je Dačić.

"Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi naši državljani na ovom brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona koje mogu da pozovu 24 časa, a ukazano im je i to da ukoliko budu smešteni u bolnicu potrebno je da traže da kontaktiraju ambasadu", rekao je Dačić.

Ovo su najveće zablude o koronavirusu

On je rekao da je poslednja grupa putnika, koji su testirani pozitivno na virus, smeštena u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara udaljenu od Tokija, u blizini Nagoje, gde postoji internet veza, tako da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smešteno u tu bolnicu, ukoliko bude bilo kapaciteta.

Na brodu koji je bio u karantinu u Japanu, nalazilo se 3.700 putnika, od kojih 14 državljana Srbije, a među njima 12 članova posade. U Srbiju su se vratila dva putnika, kao i jedan član posade.

Ako se novi koronavirus i pojavi u Srbiji, neće biti smak sveta, jer smo spremni da reagujemo, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Razgovarao sam sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom - bolnice i kasarne, kao i neki privatni objekti biće obezbeđeni za eventualni smeštaj zaraženih koronavirusom", rekao je Lončar za "Kurir".

Koronavirus se širi lakše nego što se do sada mislilo

On je istakao da je bitno da građani ne paniče i da znaju da sve što Srbija radi jeste u dogovoru sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO).

Lončar kaže i da u Srbiji niko nije pozitivan na novi virus, kao i da je na Klinici za infektivne bolesti na ispitivanju smešteno dvoje-troje ljudi koji su imali veze sa Kinom.

"Uveli smo novo pravilo - na svim graničnim prelazima, počev od Batrovaca i ostalih, meri se temperatura beskontaktnim toplomerima svima koji ulaze u Srbiju. Sada se već posebno obraća pažnja, ne samo na putnike iz Kine, nego i iz Italije", rekao je ministar.

Lončar upozorava, osim što se srpskim građanima savetuje da ne putuju na sever Italije i u ugrožena područja, oni treba da obrate pažnju i da ne budu u kontaktu s ljudima koji dolaze iz tih područja.

Naučnici otkrili: Koronavirus može da preživi na površinama oko nas i do 9 dana!

Direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge, koji je doputovao u posetu Srbiji, ocenio je da je naša zemlja vrlo dobro shvatila pripravnost za pojavu koronavirusa.

"Ovog meseca tim za vanredne situacije SZO u Srbiji je vrlo blisko sarađivao s nacionalnim ekspertima na proceni spremnosti međunarodnih aerodroma i zdravstvenih ustanova za suočavanje s virusom. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su povratne informacije koje smo dobili od naseg tima veoma pozitivne", rekao je Kluge za "Politiku".

Kluge naglašava da infektivne bolesti ne poštuju granice i da nijedna zemlja nije imuna na ulazak virusa korona.

Kako da sačuvate mentalno zdravlje tokom epidemije koronavirusa?

Prema njegovim rečima, istraživanje za izradu vakcine protiv virusa korona je u toku pa će klinička ispitivanja moći da počnu za tri-četiri meseca.

Tokom boravka u Srbiji Kluge će se sastati sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, a planirano je potpisivanje sporazuma o saradnji.

"Reč je o mapi puta za naš zajednički rad tokom naredne dve godine koja će podići našu saradnju na novi nivo", rekao je direktor SZO za Evropu.

Izvor: Medik, Mondo, Kurir, Tanjug, Politika