filteri close
Objavljeno: 21.03.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Od sutra - zabrana kretanja između 17h i 5h ujutru

U Republici Srbiji je do 18 časova 21. marta 2020. godine registrovan ukupno 171 potvrđen slučaj COVID 19.

Ne zaboravite: Brojevi telefona koje možete pozvati ako sumnjate da imate simptome koronavirusa! 

Podsećamo, od večeras u 20 časova stupa na snagu obustavljanje javnog gradskog prevoza, kao i zatvaranje kafića, restorana i tržnih centara.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, i ova zabrana stupa na snagu večeras od 20 časova.

Evo kako će raditi apoteke, gde će kupovati penzioneri, i koje su nove mere borbe protiv korone

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije da će sutra biti usvojene nove, oštrije mere, koje će, između ostalog, podrazumevati da se produži policijski čas, to jest - da on traje 12 sati - od 17h do 05h.

Ova zabrana kretanja odnosi se na sve uzrasne kategorije, te - i za decu.

Ne bude li ni to dovoljno, preduzeće se još oštrije mere, zarad očuvanja života.

Ujedno je zamolio ljude da se ponašaju disciplinovano i ostanu kod kuće, kako bi se izbegao „italijanski scenario”.

Evo šta možete da radite dok ste u IZOLACIJI

Najavljeno je da se od četvrtka očekuje još 15 miliona maski.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović istakao je da su najzarazniji ljudi pre pojave simptoma i 1-2 dana po početku simptoma.

Takođe, izjavio je da je broj inficiranih u velikoj meri posledica slabog poštovanja propisanih mera zabrana kretanja i okupljanja.

Dr Verica Jovanovićdirektorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” podsetila je na značaj izolacije, lične higijene, dezinfekcije prostora u kome živite, kao i relaksacije, neophodne u periodu teškog perioda. 

Dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, podsetila je građane da se redovne terapije hroničnih, kao i retkih bolesti obavljaju redovno, bez obzira na novonastale okolnosti.

Penzioneri kojima je zabranjen izlazak iz domova, a do kojih nije stigla potrebna pomoć, moći će da pazare sutra (u nedelju) rano ujutru (od 4 do 7 sati) u ovim trgovinskim objektima.

Na penzionere se apeluje da ne izlaze šetnje radi, ukoliko nemaju potrebe za nekim određenim namirnicama.

Ostanite kod kuće. Budite odgovorni prema sebi i drugima.