filteri close
Objavljeno: 31.10.2023.
300x600

Koje je bolje jesti sirovo, a koje kuvano?

Sirovo i kuvano povrće donose različite nutritivne vrednosti. Poznavanje toga koje povrće treba kuvati a koje jesti sirovo pomaže u povećanju unosa vitamina.

Povrće je izvor raznih vitamina i minerala, koji su ili rastvorljivi u vodi ili u mastima.

Masti rastvorljivi vitamini kao A, D, E i K su otporniji na toplotu, dok su vodeni rastvorljivi vitamini, poput C i B vitamina, lako osetljivi na kuvanje i mogu se izgubiti.

Zato se često savetuje da se određene vrste povrća konzumiraju sirove kako bi se povećao unos hranljivih materija.

Šta treba da jedete ako idete u teretanu?

Pored vitamina, povrće sadrži i antioksidanse koji mogu biti ili oslabljeni ili pojačani tokom kuvanja. Način pripreme povrća takođe utiče na očuvanje minerala i antioksidanata.

Povrće koje je bolje jesti sirovo

Sirovi brokoli, spanać i zelena salata su odlični izvori vitamina C, koji se smanjuje tokom kuvanja. Kelj i grašak su takođe bolji sirovi.

U kategoriji povrća sa antioksidansima koje je dobro jesti sirovo su i beli luk, spanać, koren peršuna i praziluk. Za začine je dobar zeleni biber u zrnu.

Skrivene opasnosti zdrave ishrane

Povrće koje je bolje kuvati

Telo bolje apsorbuje antioksidanse iz kuvane šargarepe, belog i slatkog krompira, špargli, cvekle i karfiola.

Kuvanje povrća takođe pomaže u boljoj apsorpciji beta-karotena, kao u slučaju sa šargarepom, slatkim krompirom, tikvicama i bundevom.

Kako pravilno kuvati povrće

Ako preferirate kuvano povrće, onda ga kuvajte do tačke kada omekša, ali ne toliko da postane gnjecavo. Bolje je u svakom slučaju jesti kuvano povrće nego ga izbegavati.