Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Razlike između kuvanog i sirovog povrća
Koje je bolje jesti sirovo, a koje kuvano?
Sirovo i kuvano povrće donose različite nutritivne vrednosti. Poznavanje toga koje povrće treba kuvati a koje jesti sirovo pomaže u povećanju unosa vitamina.
Povrće je izvor raznih vitamina i minerala, koji su ili rastvorljivi u vodi ili u mastima.
Masti rastvorljivi vitamini kao A, D, E i K su otporniji na toplotu, dok su vodeni rastvorljivi vitamini, poput C i B vitamina, lako osetljivi na kuvanje i mogu se izgubiti.
Zato se često savetuje da se određene vrste povrća konzumiraju sirove kako bi se povećao unos hranljivih materija.
Šta treba da jedete ako idete u teretanu?
Pored vitamina, povrće sadrži i antioksidanse koji mogu biti ili oslabljeni ili pojačani tokom kuvanja. Način pripreme povrća takođe utiče na očuvanje minerala i antioksidanata.
Povrće koje je bolje jesti sirovo
Sirovi brokoli, spanać i zelena salata su odlični izvori vitamina C, koji se smanjuje tokom kuvanja. Kelj i grašak su takođe bolji sirovi.
U kategoriji povrća sa antioksidansima koje je dobro jesti sirovo su i beli luk, spanać, koren peršuna i praziluk. Za začine je dobar zeleni biber u zrnu.
Skrivene opasnosti zdrave ishrane
Povrće koje je bolje kuvati
Telo bolje apsorbuje antioksidanse iz kuvane šargarepe, belog i slatkog krompira, špargli, cvekle i karfiola.
Kuvanje povrća takođe pomaže u boljoj apsorpciji beta-karotena, kao u slučaju sa šargarepom, slatkim krompirom, tikvicama i bundevom.
Kako pravilno kuvati povrće
Ako preferirate kuvano povrće, onda ga kuvajte do tačke kada omekša, ali ne toliko da postane gnjecavo. Bolje je u svakom slučaju jesti kuvano povrće nego ga izbegavati.