filteri close
Objavljeno: 26.01.2020. Image source: Pixabay/PublicDomainPictures
300x600

Razvijen je materijal koji može da očisti sakupljenu kišnicu od teških metala i otrova

Inženjeri sa univerziteta Berkli razvili su pesak umotan u minerale koji mogu da upijaju otrovne metale, kao što su olovo i kadmijum. Osim toga, ovaj materijal može da uništava organske zagađivače kao što je bisfenol A.

Ukratko, sve to znači da su možda pronašli način da gradovi iskoriste kišnicu, izvor vode koga ima mnogo, ali koji se ne koristi dovoljno.

Njihovi nalazi objavljeni su u žurnalu Environmental Science: Water Research & Technology.

6 stvari koje treba da znate o koronavirusima


Istraživači su znali da minerali mogu da reaguju sa organskim zagađivačima, kao što su pesticidi u kišnici koja je sakupljena.

Ovo bi potencijalno moglo da reši velike urbane probleme kao što je čista voda, pogotovo u priobalnim gradovima sa Mediteranskom klimom, jer bi mogli da skladište kišnicu ispod zemlje tokom zime koje su obično vlažne.

To bi sve moglo da služi kao jeftina, lokalna zaliha tokom suše. Sakupljena kišnica se inače nije koristila kao pijaća voda jer je tokom taloženja mogla da sakupi otrovne hemikalije dok je išla kroz ulice i kanalizaciju.

Gradovi često bacaju sakupljenu kišnicu jer je zagađena, pošto ume da sakupi i olovne čestice ostavljene posle decenija korišćenja benzina sa olovom ili pesticida iz dvorišta. Izloženost ovim elementima povezana je sa usporenim neurološkim razvojem kod dece, ali i nekim vrstama raka.

Statistika ne laze – živećete duže ako promenite samo 5 životnih navika!


Ovaj istraživački tim kaže da materijal može da se instalira u bašte i dvorišta, ili parkinge, uopšte mesta  u kome kišnica može da se sakuplja i čisti. Procenjuju da je rok trajanja ovog materijala oko 10 godina, odnosno da je to period u kome uspešno može da čisti vodu.

Problem pijaće vode postaje sve izraženiji u urbanim sredinama u 21. veku, što donosi brojne zdravstvene probleme i predstavlja jedan od glavnih izazova za čovečanstvo u jeku klimatskih promena. Ovaj materijal je važan zato što ne uklanja jednu, već dve klase kontaminanata koji zagađuju sakupljenu vodu.

Pronađen univerzalni lek protiv raka? Zvuči neverovatno, ali...


Ovaj materijal napravljen je tako što su zrna peska obmotana mangan oksidima, materijalom koji se nalazi u prirodi i koji nije otrovan, a često se nalazi u zemlji.

Sada predstoje istraživanja da vide kako se ovaj materijal ponaša i kako radi na većim razmerama.

Trenutno se ispituje na velikim količinama kišnice u kalifornijskim gradovima Los Anđeles i Sonoma.

Držimo im palčeve.