filteri close
Objavljeno: 27.11.2023. Image source: Pixabay
300x600

Previše sedimo, a to nije dobro po zdravlje

Savremeni način života, u kojem dominira prekomerno sedenje zbog posla, prevoza i drugih obaveza, doveo je do zabrinutosti za zdravlje, posebno kod onih koji su veći deo dana fizički neaktivni.

Naučnici su istraživali kako se može uspostaviti ravnoteža između sedentarnog načina života i fizičke aktivnosti. Nedavna istraživanja pokazuju da čak i kratke, ali redovne aktivnosti, poput brisanja prozora, trčanja sa decom ili vožnje bicikla, mogu znatno poboljšati zdravlje i produžiti životni vek.

3 stvari koje dokazano skraćuju život - sve su prisutne kod nas

Studija iz 2020. godine, koja je analizirala podatke prikupljene sa fitnes trekera, ističe da 30 do 40 minuta fizičke aktivnosti dnevno može ublažiti negativne efekte sedenja.

Analiza podataka sa fitnes trekera iz devet studija uključujući 44.370 ljudi u četiri različite zemlje pokazala je da je rizik od smrti kod osoba koje pretežno sede znatno manji ako se bave fizičkom aktivnošću umerenog do snažnog intenziteta. Aktivnosti kao što su vožnja bicikla, brzo hodanje i baštovanstvo mogu smanjiti rizik od prevremene smrti.

Ova studija je predstavljena u kontekstu objavljivanja globalnih smernica Svetske zdravstvene organizacije 2020. o fizičkoj aktivnosti. Smernice su kreirane od strane 40 naučnika sa šest kontinenata i objavljene u British Journal of Sports Medicine.

7 stvari se dešavaju našem telu kada se ne krećemo dovoljno

One naglašavaju da svaka fizička aktivnost ima pozitivan uticaj i da je bilo kakva količina bolja od nikakve.

Istraživači savetuju različite načine za povećanje fizičke aktivnosti: hodanje uz stepenice umesto lifta, igranje sa decom i kućnim ljubimcima, joga, ples, kućni poslovi, šetnja i vožnja biciklom. Početnicima se preporučuje da započnu sa kraćim trajanjem vežbi, umesto da odmah prelaze na preporučenih 30-40 minuta.

Iako je teško dati opšte preporuke za sve uzraste i tipove tela, studija pruža uvid u to kako održati zdravlje čak i kada smo primorani da veći deo dana provodimo sedeći. Iako postoje neke nejasnoće u vezi sa granicom previše sedenja, ovo polje istraživanja se brzo razvija i očekuju se dalja otkrića i preporuke.