filteri close
Objavljeno: 03.02.2021. Image source: Foto: Pexel/Daniel Reche
300x600

To je komplikacija koja iznenađuje mnoge novopečene mame.

Tokom trudnoće, linea alba, submukozni šav stomaka, širi se kako bi prilagodio rastućoj materici. U nekim slučajevima se to ne reši nakon trudnoće. Osećate izbočinu, kvrgu ili možete videti procep između desnog i levog mišića trbušnog zida.

Iako 100% trudnica doživljava ovo istezanje i većina njih otkrije da se ono rešava bez hiruške intervencije, oko 30% žena ima problem sa dijastazom nakon trudnoće.

Dijastazna nije kidanje trbušnog zida. Ovo je zabluda. Prvo, trbušni zid se ustvari ne pokida na dve polovine: on se isteže i širi tako da su dve strane rektusnih mišića trbuha udaljene.

Važno je da širina poteza nije toliko važna koliko su dubina i vaša sposobnost stvaranja ili ne stvaranja napetosti. 

Zašto je neke trudnice dobiju, a druge ne?

U osnovi, to je samo jedan od neželjenih efekata trudnoće. Ali ako imate jak kolagen (primarnu strukturnu komponentu vezivnog tkiva), ovo će pomoći da se linea alba zgusne nakon porođaja i generiše odgovarajuću napetost za obnavljanje stomačnog zida. 

Deca starijih majki su obično nešto uspešnija u životu

Međutim, dobar kolagen je genetski - ako imate tanku kožu koja može izgledati prozirnije ili modrice nakon manjih povreda - možda  proizvodite manje kolagena. Kada proizvodite manje kolagena, veće su vam šanse da ne vratite u potpunosti na stanje pre trudnoće .

Rađanje više od jednog deteta čini ovo stanje verovatnijim, posebno ako je mali razmak u godinama. Rizik od dijastaze je takođe veći ako imate više od 35 godina kada zatrudnite ili ako očekujete tešku bebu ili više dece.

Kako da prepoznate da li su se trbušni mišići odvojili?

Najočigledniji znak je ispupčenje na sredini stomaka. Ponekad to možda neće biti primetno ukoliko se ne stvori ispupčenje, na primer kašljanjem.

Pomoću prstiju možete utvrditi da li je imate. Kada osetite vertikalnu liniju iznad ili ispod pupka, može doći do određenog razdvajanja. Ako između možete staviti jedan ili dva prsta, to je obično normalno. Međutim, tri ili više prstiju mogu biti znak da imate dijastazu. Više od 2 cm je nenormalno.

Vežbanje može rešiti problem

Mnoge porodilje se okreću vežbama da bi popravile ovo stanje: sve je u prilagođavanju bolje funkcije jezgra, zajedno sa pravilnim disanjem. Međutim, moraćete da se pridržavate pravog programa vežbanja da biste nešto promenili. Nećete odmah videti prave rezultate.

Fizikalni terapeut specijalizovan za zdravlje žena može vam izmeriti dijastazu i pomoći vam da identifikujete najbolje vežbe za stvaranje za zatvaranje dijastaze.

Posebno je važno pravilno izvođenje vežbi angažovanjem trbušnih mišića i karličnog dna. Na primer, kada izvodite trbušnjake, stomak treba ide prema unutra, stvarajući udubljenje, a ne spolja, što uzrokuje uzdignutu liniju u sredini i dodatno opterećenje za stomak.

Ranije rađanje donosi manje komplikacija prilikom trudnoće, ali i kasnije ima svojih prednosti

Zatvaranje i učvršćivanje dijastaze se ne odnosi na jačanje abdomena, već na koordinaciju dubokog trbušnog sistema kako bi se tkiva spojila. 
Važno je izbegavati aktivnosti koje stvaraju pritisak kroz ovo područje, što može dalje istegnuti linea alba To uključuje savijanje, trbušnjake gde podižete glavu od poda kada ležite na leđima ili lebdite nogama paralelno sa zemljom.

Takođe je važno imati na umu da može proći i do 18 meseci da se vaš kolagen popravi kako bi se smanjio procep. Posle ovog vremena, ako ne uspete da stvorite dobru napetost u stomaku da podržite leđa i karlicu, možda ćete morati razmotriti operaciju, posebno ako dijastaza ostane veća od tri prsta u širinu.

Pored vežbi koje ne treba  da izvodite, savetuje se izbegavanje dizanja teških predmeta (uključujući nošenje bebe na jednom boku) i koncentraciju na dobro držanje tela.