filteri close
Objavljeno: 07.04.2024. Image source: Pixabay/blandinejoannic
300x600

Prilikom izbora namirnica, važno je da vodite računa o glikemijskom indeksu

Glikemijski indeks (GI) je numerička skala koja rangira ugljene hidrate u hrani na osnovu toga koliko brzo podižu nivo šećera u krvi nakon konzumiranja. Ugljeni hidrati sa visokim GI vrednostima brže povećavaju nivo šećera u krvi, dok ugljeni hidrati sa niskim GI vrednostima imaju sporiji i stabilniji uticaj na nivo šećera u krvi.

Glikemijski indeks se meri tako što se prati kako određena hrana utiče na nivo glukoze u krvi tokom određenog vremenskog perioda, obično 2 sata, u poređenju sa referentnom hranom (obično glukozom ili belim hlebom) koja ima GI vrednost od 100.

Savet lekara: Šta jesti da bi se sprečio dijabetes

Normalne vrednosti glikemijskog indeksa se obično dele na tri kategorije:

  1. Niski GI (ispod 55): Hrana sa niskim GI vrednostima se sporije vari i postepeno podiže nivo šećera u krvi. To uključuje voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti i neke vrste orašastih plodova.
  2. Srednji GI (55-69): Ova kategorija uključuje hranu koja ima umereno brz uticaj na nivo šećera u krvi, kao što su beli hleb, beli pirinač, integralna testenina i neke vrste slatkiša.
  3. Visoki GI (70 i više): Hrana sa visokim GI vrednostima brzo povećava nivo šećera u krvi. To uključuje beli hleb, slatkiše, gazirane napitke, krompir i neke vrste žitarica.

Merenje GI može biti korisno za ljude koji imaju dijabetes ili žele kontrolisati nivo šećera u krvi, kao i za one koji žele izabrati hranu koja će im pružiti dugotrajan osećaj sitosti i stabilnu energiju. Međutim, važno je napomenuti da GI vrednost nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir prilikom izbora hrane, već je važno i obratiti pažnju na ukupan nutritivni sastav hrane.

Ukusne namirnice koje snižavaju šećer