filteri close
Objavljeno: 15.10.2024. Image source: Pixabay/Mounthive
300x600

Oniholiza je stanje kod kojeg se nokat odvaja od svog ležišta, odnosno od kože ispod nokta. To može zahvatiti jedan ili više noktiju.

Nokat se postepeno odvaja, počevši od ivice prema korenu, i može postati bele ili žute boje.

Uzroci oniholize mogu biti različiti:

  • Povrede nokta (udarci, manikir)
  • Infekcije (gljivične, bakterijske)
  • Kožna oboljenja (psorijaza, ekcem)
  • Alergijske reakcije (na hemikalije iz lakova, deterdženata itd.)
  • Sistemska oboljenja (hipotireoza, anemija)
  • Lekovi (posebno oni koji se koriste za tretiranje raka)

Lečenje zavisi od uzroka. Kod gljivičnih infekcija se koriste antimikotici, dok se kod alergija ili povreda lečenje fokusira na izbegavanje iritansa i zaštitu nokta dok se ne zaleči.

5 mitova o gel laku koja treba da znate

Da, nokti se mogu regenerisati nakon oniholize, ali proces zavisi od uzroka i ozbiljnosti stanja. Nokat može ponovo potpuno srasiti sa svojim ležištem, ali to može trajati nekoliko meseci, s obzirom da nokti na rukama rastu sporije, oko 3 mm mesečno, a nokti na nogama još sporije. Evo nekoliko ključnih faktora:

  1. Lečenje uzroka: Ako se uzrok (poput gljivične infekcije ili povrede) efikasno tretira, nokat ima šansu da se postepeno oporavi.
  2. Prevencija daljih povreda: Tokom oporavka, važno je izbegavati dalju traumu ili izloženost iritantima kako bi nokat imao šansu da se prirodno regeneriše.
  3. Pravilna nega nokta: Održavanje higijene nokta, upotreba hidratantnih krema za zanoktice i izbegavanje agresivnih hemikalija može ubrzati oporavak.

Ako je šteta bila ozbiljna ili se lečenje odlaže, može doći do trajne deformacije nokta, ali u većini slučajeva nokti se postepeno vrate u normalno stanje.

Zašto nekad imamo bele fleke na noktima?