filteri close
Objavljeno: 03.04.2024. Image source: Pixabay/StockSnap
300x600

Piramide ishrane je grafički prikaz dijetetskih smernica koje pomažu pojedincima da razumeju kako da balansiraju unos hrane radi optimalnog zdravlja.

 Iako se tradicionalna piramida ishrane menjala tokom vremena, zajednička verzija obuhvata nekoliko horizontalnih sekcija koje predstavljaju različite grupe namirnica, pri čemu šire sekcije na dnu ukazuju na namirnice koje treba konzumirati u većoj količini, dok uže sekcije na vrhu ukazuju na namirnice koje treba konzumirati umereno. Evo opšteg razlaganja piramide ishrane:

  1. Žitarice: Ovo čini osnovu piramide, sugerišući da bi žitarice i hrana na bazi žitarica poput hleba, pirinča, paste i žitarica trebalo da čine najveći deo ishrane. Obično se preporučuju integralne žitarice, jer sadrže više vlakana i hranljivih materija.
  2. Povrće: Iznad žitarica dolazi povrće, koje treba konzumirati u obilnim količinama. Preporuka često uključuje raznovrsno šareno povrće, jer pružaju različite vitamine, minerale i antioksidanse.
  3. Voće: Voće se postavlja pored povrća, naglašavajući njihovu važnost u balansiranoj ishrani zbog visokog sadržaja vitamina i vlakana. Kao i kod povrća, preporučuje se raznovrsnost voća kako bi se dobili različiti nutritivni sastojci.
  4. Proteini: Namirnice bogate proteinima poput mesa, peradi, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, pasulja, orašastih plodova i semena smeštene su u ovoj sekciji. Preporučuje se uključivanje izvora proteina niskog sadržaja masti i variranje izbora proteina.
  5. Mleko (ili zamene): Ova sekcija uključuje mlečne proizvode poput mleka, jogurta i sira. Za one koji su intolerantni na laktozu ili preferiraju alternative bez mleka, preporučuju se zamene poput obogaćenog sojinog mleka, bademovog mleka ili drugih biljnih mlečnih proizvoda.
  6. Masti i ulja: Masti i ulja se postavljaju na vrh piramide, što ukazuje da bi trebalo da se konzumiraju umereno. Preporučuju se zdravi izvori masti poput maslinovog ulja, avokada, orašastih plodova i semena umesto zasićenih i trans masti

Mera i kontrola porcija ključni su principi piramide ishrane. Takođe je važno, napomenuti da individualne dijetetske potrebe mogu varirati u zavisnosti od faktora kao što su starost, pol, nivo aktivnosti i zdravstveno stanje. 

Pored toga, novije dijetetske smernice mogu naglašavati različite pristupe, poput ikone MyPlate u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se fokusira na kontrolu porcija i uključivanje svih grupa namirnica na tanjiru.