filteri close
Objavljeno: 27.07.2024. Image source: Pexels
300x600

Kako uskladiti uzrast, zdravstveno stanje i sportske aktivnosti za optimalan rast i razvoj najmlađih

Sport je često preporučen za decu zbog zdravstvenih benefita, ali nije svaka aktivnost pogodna za svako dete. Profesor Duško Ilić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja podelio je svoje stručno mišljenje o ovoj temi u emisiji RTS Ordinacija.

Kada je reč o odabiru sporta prema uzrastu deteta, prof. Ilić ističe:

"Deca već mogu od druge - treće godine biti regularno u skijanju, za razliku od manipulativnih kretnji loptom, gde sedma, osma i deveta godina dominiraju sa upražnjavanjem lopte kao takve. Borilački sportovi - 4. i 5. godina su krajnje podobne da neposredni kontakt između dece bude izraženo dominantan i da ga deca kao takvog sve vreme upražnjavaju i saosećaju u potpunosti".

Deci se pravi šteta na telu od predugog sedenja - kako to popraviti?

Što se tiče učestalosti bavljenja sportom, profesor preporučuje 2-4 puta nedeljno, u trajanju od 60 do 90 minuta po sesiji, u skladu sa mogućnostima.

Postoje određeni faktori koji mogu ukazivati da neki sport nije prikladan za dete. Na primer, deca sa slabije razvijenim grudnim košem možda nisu najpogodnija za vaterpolo. Takođe, deca sa ravnim stopalima brže se umaraju, pa im nisu preporučljive dugotrajne aktivnosti poput fudbala.

Prof. Ilić naglašava važnost prepoznavanja zdravstvenih problema koji mogu biti prepreka za određene sportove:

"U slučaju deformiteta kičmenog stuba koji je vrlo čest kod dece, pogotovo tanke dece, relativno mršave dece, mi praktično ne dozvoljavamo deci da budu u sportovima koji su asimetrični, a to je prevashodno tenis, bacanje koplja, bacanje kugle, dakle izvođenje kretnog čina jednom rukom, to je vrlo važno."

Savet lekara: Ovo su najgore namirnice za vašu decu

On takođe upozorava na oprez kod dece sa kilama, posebno u sportovima koji zahtevaju snažne pokrete i izdržaje, poput gimnastike.

Interesantno je da profesor Ilić preporučuje kombinovanje dva sporta. Na primer, za dečake predlaže kombinaciju fudbala (za izdržljivost) i borilačkih veština poput džudoa (za eksplozivnost). Za devojčice, on sugeriše kombinaciju košarke ili odbojke sa plesom ili ritmičkom gimnastikom.

Konačno, profesor daje savet u vezi sa plivanjem:

"Plivanje ne zahteva nikakav suvi sport, jer posle plivanja ako usledi jako brzo suvi sport može doći do tzv. neuromišićnih zglobnih iluzija i često deca dožive neku dodatnu povredu. Iz tih razloga mi kažemo da posle plivanja treba da usledi jedna statična, u parteru dobra, korektivna aktivnost, ne bi li praktično te dve aktivnosti mogli zajedno spariti".

Ovi saveti stručnjaka mogu pomoći roditeljima da bolje razumeju kako odabrati i kombinovati sportove za svoju decu, uzimajući u obzir njihov uzrast, fizičke predispozicije i zdravstveno stanje.