filteri close
Objavljeno: 23.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/Hans
300x600

“DORUČAK JE NAJBITNIJI OBROK U DANU”. Da li vam je dobro poznata ova sentenca? Iako možda niste jutarnji tip, i ako želite da nešto pojedete ili popijete na brzinu, a da bude zdravo, evo nekih predloga...

Obavezno, čim ustanete, popijte pola litre mlake vode. Ona će obezbediti optimalnu hidrataciju vašem organizmu, koja je neophodna kako biste zdravo započeli dan.

Studije su pokazale da ukoliko jedete jaja za doručak, duže ćete se osećati sito. Da se svari jedno jaje, telo potroši više kalorija nego što samo jaje u sebi ima. Zato ćete do sledećeg obroka biti siti, a kalorije se neće gomilati. Ukoliko umereno konzumirate jaja, ona potpomažu pri regilisanju krvnog pritiska i nivoa insulina u krvi.

  • GRČKI JOGURT

Grčki jogurt se pravi dodavanjem surutke u mlečnu kulture jogurta. Zato je grčki jogurt gušći, kremastiji i bogatiji proteinima od običnog jogurta.

Kafa ima visok nivo kofeina, koji popravlja raspoloženje i koncentraciju. Jedna šolja kafe izjutra, je dovoljna doza unosa kofeina za ceo dan.

  • OVSENA KAŠA

Ovsena kaša se pravi od celog zrna ovsa, koji sadrži jedinstvena vlakna koja se zovu beta-glukan. Ova vlakna imaju impresivne zdravstvene koristi, a jedna od njih je smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Viskozna vlakna koja se nalaze u semenu, apsorbuju vodu, što povećava zapreminu semena u vašem digestivnom traktu, pa će vas, recimo, čia puding, držati sitim dugo.

Ovsena kaša za doručak umanjuje rizik od moždanog udara?

  • BOBOČASTO  VOĆE

Bobičasto voće sadrži niži nivo šećera od drugog voća, a sa druge strane, znatno je bogatije vlaknima. Porcija od 150 grama kupina i borovnica sadrži čak 8 grama vlakana.

Orašasti plodovi su odličan dodatak doručku, zato što su hranljivi, a ne goje.

  • ZELENI ČAJ

Odlična zamena za kafu. U šolji zelenog čaja se nalazi oko 70 miligrama kofeina, što je pola od količine koja se nalazi u kafi.

Svaki tip voća sadrži vitamine, kalijum, vlakna i relativno nizak nivo kalorija. Jedna činija naseckanog voća sadrži oko 130 kalorija, u zavisnosti od tipa voća.

Semenke bundeve su bogate viskoznim vlaknima, koji pomažu da se osećate sito i nekoiko sati posle obroka. 

Da li je zdravo preskakati doručak? Lekari imaju odgovor, pomalo neočekivan