filteri close
Objavljeno: 06.03.2020. Image source: Pixabay/JayMantri
300x600

Izgleda da je po nas bolje da krevet ostane neuredan i da se malo provetri...

Od malena nas u društvu uče da posle ustajanja treba da namestimo krevet. Na taj način se od malena stiču radne navike, stvara se osećaj odgovornosti i dužnosti i odličan je put ka tome da u kasnijem životu imamo svest o tome šta su to obaveze koje moramo da radimo.

Ali, sa medicinske i zdravstvene strane – da li je bolje da namestimo krevet ili da ga ostavimo u neredu?

Pa, izgleda ovo drugo.

Poznajete li osobu koja ne želi da bude srećnija?

Posteljina se tokom noći vlaži od našeg znoja i ako krevet namestimo odmah po ustajanju, može se desiti da se ona ne osuši kako treba, pogotovo u zagrejanim prostorijama. To pogoduje bakterijama, ali i onim dosadnim malim insektima zvanim grinje.

Jedan od načina da smanjite broj grinja u svom krevetu jeste da ga ujutru ne nameštate. Posteljina na razmeštenom krevetu se brže suši, a kako su naučnici ustanovili, grinje ne mogu da opstanu bez vlage.

Ako ne stižete da svako jutro namestite krevete, neka vas ne grize savest. Naučnici tvrde da to može da bude dobro za zdravlje!

Važno je znati: besplatna pomoć u borbi protiv depresije

Iako vam uz razmešten krevet, soba izgleda neuredno, istraživanja ukazuju da se u takvim uslovima smanjuje broj grinja koje su među najčešćim uzročnicima alergije i astme.

Grinjama odgovaraju toplota i vlaga dok ležimo u krevetima ili ako ih "zatrpamo" utegnutom posteljinom.

Međutim, ukoliko krevet ostavimo razmešten, posteljina se brže osuši, a nedostatak vlage nikako ne prija minijaturnim napasnicima.

Još jedna od brojnih dobrih strani jedenja graška

Procena je da se u krevetu u proseku nalazi i do 1,5 miliona grinja koje se hrane ljuspicama ljudske kože, a proizvode alergene koje udišemo dok spavamo.

Naučnici su razvili kompjuterski model koji im omogućava da prate kako promene u kućnim uslovima utiču na broj grinja u krevetu.

Ustanovljeno je da grinje opstaju tako što iz atmosfere apsorbuju vlagu uz pomoć malih žlezda koje se nalaze izvan njihovih tela.

Alergija i dijabetes – budite malo pažljiviji!

"Jednostavan postupak, kao što je ostavljanje kreveta razmeštenog tokom dana omogućava da vlaga ispari iz posteljine i madraca, tako da grinje dehidriraju i na kraju uginu", objašnjavaju istraživači.

Istraživači pokušavaju da otkriju način za redukovanje broja grinja u prosečnom britanskom domaćinstvu i tvrde da je svaka funta uložena u tu studiju "zlata vredna". Naime, godišnje se u Velikoj Britaniji na lečenje bolesti koje izazivaju te sićušne životinje potroši oko 700 miliona funti.

Naravno, ovo se ne odnosi samo na grinje, već i na druge neželjene stanovnike naših postelja.