filteri close
Objavljeno: 16.07.2021. Image source: Foto: Pexel/ Andrea Piacquadio
300x600

Fatalna za fetus i zahteva hitno lečenje majke.

Ektopična (vanmaterična) trudnoća je trudnoća koja se dešava van materice. Do nje dolazi kada se oplođena jajna ćeilija ugradi u strukturu koja ne može da podrži razvoj embriona. 

Ovo je životno opasno stanje. Ektopična trudnoća nije trudnoća koja se može izneti do porođaja i može biti opasna za majku ako se odmah ne leči.

Kako nastaje vanmaterična trudnoća?

Oplođena jajna ćelija treba da putuje niz jajovod do vaše materice, gde može početi da se razvija. U vanmaterničnoj trudnoći,ona se usadi u jednu od usputnih struktura. Najčešće se to može dogoditi unutar jajovoda. Većina ektopičnih trudnoća se ovde dešava - što se naziva tubarna trudnoća. U retkim slučajevima, ektopična trudnoća može se javiti na jajniku ili u trbušnoj šupljini. 

Koliko je ozbiljna vanmaterična trudnoća?

Ektopična trudnoća zahteva hitnu medicinska pomoć. Materica je predviđena za držanje rastućeg fetusa. To je organ koji se može rastezati i širiti kako fetus raste. Vaše jajovodi nisu toliko fleksibilni. Mogu se rasprsnuti kako se oplođena jajna ćelija razvija. Kada se to dogodi, možete iskusiti velike količine unutrašnjeg krvarenja. Ovo je opasno po život majke. Ektopičnu trudnoću treba odmah lečiti kako bi se izbegle povrede jajovoda, drugih organa u trbušnoj duplji, unutrašnje krvarenje i smrt.

Da li se vanmaternična trudnoća može nastaviti do prođaja?

Na nesreću, ektopična trudnoća je fatalna za fetus. Ne može preživeti van materice. Brz tretman vanmaterične trudnoće važan je da bi se zaštitio život majke. Ako je embrion ugrađen u jajovod i on pukne, može doći do jakog unutrašnjeg krvarenja. To može dovesti do smrti majke.

Šta uzrokuje ektopičnu trudnoću?

U većini slučajeva, ektopična trudnoća je uzrokovana uslovima koji usporavaju ili blokiraju kretanje jajašca niz jajovod u matericu.

Kako da znam da li sam u riziku od vanmaternične trudnoće?

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati vašu šansu za razvoj ektopične trudnoće. 

Možete biti u većem riziku od razvoja ektopične trudnoće ako ste imali:

• Prethodnu vanmateričnu trudnoću.
• Istoriju inflamatornih bolesti karlice, infekcija koja mogu prouzrokovati stvaranje ožiljnih tkiva u jajovodima, materici, jajnicima i grliću materice.
• Operaciju na jajovodima (uključujući podvezivanje jajovoda) ili na drugim organima karličnog područja.
• Istoriju neplodnosti.
• Lečenje neplodnosti vantelesnom oplodnjom (IVF).
• Endometriozu.
• Seksualno prenosive infekcije.
• Spirala kao oblik kontrole rađanja koji je postojao u vreme začeća.
• Pušenje cigareta.

Ranije rađanje donosi manje komplikacija prilikom trudnoće, ali i kasnije ima svojih prednosti

Vaš rizik se može povećavati sa godinama vašeg života. Žene starije od 35 godina su podložnije riziku.

Međutim, treba napomenuti da mnoge žene koje dožive ektopičnu trudnoću nemaju nijedan od gore navedenih faktora rizika.

Koji su simptomi ektopične trudnoće?

Rani simptomi ektopične trudnoće mogu biti vrlo slični tipičnim simptomima trudnoće. Međutim, tokom ektopične trudnoće mogu se pojaviti dodatni simptomi, poput:

• Vaginalnog krvarenja.
• Bola u donjem delu stomaka, karlici i donjem delu leđa.
• Vrtoglavice ili slabosti.

Ako jajovod pukne, bol i krvarenje mogu biti dovoljno jaki da izazovu dodatne simptome:

• Onesvešćivanje.
• Nizak krvni pritisak (hipotenzija).
• Bol u ramenu.
• Rektalni pritisak.

Kada jajvod pukne, možete osetiti oštar bol u donjem delu stomaka. Ovo zahteva hitnu medicinsku pomoć i moraćete odmah da kontaktirate svog ginekologa ili da odete u hitnu pomoć.

Ako shvatite da ste trudni i imate ugrađenu spiralu ili imate istoriju ligacije jajovoda (ako su vam cevi vezane hirurški ili u vreme carskog reza), obratite se svom ginekologu odmah. Ektopična trudnoća je češća u ovim situacijama.

Kako se dijagnostikuje ektopična trudnoća?

Vanmaterična trudnoća se obično dijagnostikuje tokom ginekološkog pregleda. Vaš ginekolog će izvršiti nekoliko testova da bi prvo potvrdio trudnoću, a zatim potražio ektopičnu trudnoću. Ovi testovi su:

• Test urina
• Test krvi 
• Ultrazvučni pregled

Koliko je Rh faktor važan u trudnoći i zašto?

Jednom kada vaš ginekolog potvrdi trudnoću i utvrdi gde je oplođeno jajašce ugrađeno, stvoriće se plan lečenja. Ektopična trudnoća je hitna situacija i lečenje ovog stanja je veoma važno.

Ako vam jajovod pukne, moraćete da odete na hitnu pomoć i odmah se lečite. U tim slučajevima nema vremena da se čeka na pregled.

Koliko se rano u trudnoći može otkriti ektopična trudnoća?

Ektopična trudnoća se obično otkriva vrlo rano. Većina slučajeva se pronađe u prvom tromesečju (prva tri meseca). Obično se otkrije do osme nedelje trudnoće.

Kako se leči vanmaterična trudnoća?

Postoji nekoliko načina na koje se vanmaterična trudnoća može lečiti. U nekim slučajevima, ginekolog vam može predložiti upotrebu leka pod nazivom metotreksat za zaustavljanje rasta trudnoće. Ovo će okončati vašu trudnoću. Metotreksat se daje u injekciji. Ova opcija je manje invazivna od operacije, ali zahteva kontrolne preglede gde će se nadgledati nivo hCG.

U težim slučajevima često se koristi hirurška intervencija, u slučajevima kada je jajovod pukao ili ako postoji rizik od puknuća. Ovo je hitna operacija i spasonosni tretman. Postupak se obično radi laparoskopski (kroz nekoliko malih rezova umesto jednog većeg reza). Hirurg može ukloniti celu jajovodnu cev sa embrionom koji je još uvek u njoj ili ukloniti embrion iz jajovoda ako je moguće.

Može li se sprečiti vanmaterična trudnoća?

Ne može, ali možete pokušati da smanjite faktore rizika sledeći dobre životne navike. To može uključivati odustanak od cigareta, održavanje zdrave težine i ishrane i sprečavanje bilo kojih polno prenosivih infekcija. Razgovarajte sa svojim ginekologom o svim faktorima rizika koje biste mogli imati pre nego što pokušate da zatrudnite.

Može li žena ponovo zatrudneti nakon ektopične trudnoće?

Većina žena koje su imale ektopičnu trudnoću mogu nastaviti buduće uspešne trudnoće. Veći je rizik od buduće ektopične trudnoće nakon što ste je već imali. Važno je da razgovarate sa svojim ginekologom o uzrocima ektopične trudnoće i o faktorima rizika koje biste mogli imati i koji bi mogli da izazovu buduću ektopičnu trudnoću.

Koliko dugo žena treba da sačeka pre nego što ponovo pokuša da zatrudni nakon vanmaternične trudnoće?

Trebalo bi da razgovarate sa svojim ginekologom o budućim trudnoćama nakon lečenja vanmaternične trudnoće. Iako se trudnoća može dogoditi brzo nakon lečenja, često je najbolje sačekati oko tri meseca. Ovo pomaže zarastanju jajovoda i smanjuje rizik od ponovne ektopične trudnoće.

Ako se jajovod ukloni, može li žena ponovo zatrudneti?

U većini slučajeva još uvek možete dobiti bebu ako vam je odstranjena jedan od jajovoda. Imate par jajovoda i jaja i dalje mogu putovati niz vašu preostalu cev. Postoje i postupci potpomognute plodnosti tj. vantelesne oplodnje (IVF).

Vodite otvoreni razgovor  o budućoj trudnoći sa svojim ginekologom. Zajedno možete da napravite plan i razgovarate o načinima za smanjenje bilo kojih faktora rizika koje imate.