filteri close
Objavljeno: 27.10.2019. Image source: Pixabay/Alfonso Cerezo
300x600

Ima smisla objašnjenje kako svakodnevna vežba može pomoći gubljenju sala

Mnogo se pričalo, mnogo se pisalo o gojaznosti, dijetama, gubljenju sala i mršanju. Nijedno telo nije isto, ne postoji univerzalni recept (iako postoje univerzalno korisni saveti), ali kada su u pitanju vežbe koje se mogu raditi kod kuće i koje ne zahtevaju finansijska ulaganja, bukvalno ne možemo da izgubimo ništa ako ih probamo.

Iz dalekog Japana nam dolazi jedna vežba disanja za koju kažu da pomaže gubljenju sala. Namerno ne kažemo „topljenju“, jer se salo ne topi.

To je nataložena energija i ono se troši kada je telu potrebna energija. Dakle, masno tkivo se razbija i telo ga upija. Da ne kažemo baš „ispari“.

Borba protiv gojaznosti - važna životna, ali i ekonomska investicija

A kako izgleda ta „magična“ vežba disanja koju možemo raditi bilo gde i koja pomaže gubljenju sala?

Za početak, stanite uspravno. Onda jednom nogom iskoračite napred, a drugom unazad. Prebacite zatim težinu na pete, a onda udišite vazduh cele tri sekunde, pritom dižući ruke iznad glave. Nakon toga izdišite punih sedam sekundi spuštajući ruke do malo ispod visine ramena.

Nemojte stezati ruke, niti pesnice, probajte da ih maksimalno opustite, osim mišića koji ih drže u toj visini.

I to je to. Ponavljajte ovu vežbu pet do 10 minuta svakoga dana. Benefiti su jačanje mišića centralnog dela tela, ubrzavanje metabolizma i, kao što smo rekli, gubljenje sala.

Ali, zašto ovo uopšte radi?

Uprošteno govoreći, salo se sastoji od molekula kiseonika, ugljenika i vodonika. Prostije rečeno, što više kiseonika ima u telu, to se više sala sagoreva.

Nuspojave keto dijete (i kako da ih predupredite)

Naravno, da naglasimo da se ne treba oslanjati samo na ovu vežbu, niti očekivati čuda. Gubljenje suvišnog sala najčešće se postiže „bušenjem kašike“ i aktivnijim fizičkim životom, odnosno, teranjem tela da troši više kalorija nego što ih unosi.

Mnogi se, međutim, boje gladi tokom ovog procesa, ali nema razloga, jer se i taj problem da rešiti.

Srećno!