filteri close
Objavljeno: 11.02.2021. Image source: Pixabay/Parentingupstream
300x600

Novi soj je za sada pod kontrolom

U Srbiji je u proteklih 24 časa zabeleženo još 2.000 slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, broj preminulih je 15. 

Na respiratorima se nalazi 141 pacijenata. 

Do sada je u našoj zemlji registrovano ukupno 8 slučajeva zaraze novim, britanskim sojem korona virusa, navode izvori bliski Kriznom štabu za borbu protiv korona virusa. Svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku, a od sva četiri nova soja koji su pojavili u svetu - osim britanskog to su i južnoafrički, kalifornijski i brazilski, naši infektolozi su u Srbiji potvrdili prisustvo samo britanskog soja. 

Ministar bez portfelja Nenad Popović kaže za RTS da je vakcina "Sputnjik V" bezbedna i može da se koristi za sve građane starije od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina. Popović ističe da je siguran da će Srbija uspeti da krene u proizvodnju ruske vakcine. 

Nenad Popović, koji je juče u Moskvi imao sastanke sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Rusije, rekao je u Dnevniku RTS-a da ljudi stariji od 60 godina mogu da prime vakcinu "sputnjik V". 

"Vakcina 'sputnjik V' je bezbedna i mogu da je koriste svi građani stariji od 18 godina, uključujući i one starije od 60 godina", istakao je Popović.