filteri close
Objavljeno: 26.02.2021. Image source: Foto: Pixabay/suju
300x600

Iako manje žena ima kardiovaskularne probleme od muškaraca, istraživanja pokazuju da žene imaju veću stopu smrtnosti i lošiju prognozu nakon akutnog kardiovaskularnog problema.

Istraživači su otkrili da je među osobama koje su reanimirane nakon srčanog zastoja u, 22,5% žena, u poređenju sa 36,3% muškaraca, preživelo do otpusta iz bolnice.

Ova razlika je bila najveća među pacijentima za koje je ocenjeno da imaju bolju prognozu nakon prijema u bolnicu.

Između 2008. i 2017. godine, jedna studija pratila je 770.408 žena i 700.477 muškaraca u SAD u 12 meseci nakon što su imale infarkt miokarda.

Istraživači su otkrili da su stope ponavljajućih infarkata, koronarnih bolesti, hospitalizacije zbog srčane insuficijencije i smrtnosti od svih uzroka znatno opale u ovoj studijskoj populaciji.

Oni koji (umereno) piju kafu imaju zdravije arterije

Bilo je većih relativnih smanjenja ovih događaja kod žena nego kod muškaraca.

Druga studija otkrila je da je antikoagulantni lek nazvan edoksaban imao jasnu bezbednosnu prednost za žene sa atrijalnom fibrilacijom, što uključuje nepravilan, često abnormalno brz puls.

U poređenju sa varfarinom, koji je standardni antikoagulantni tretman, visoke doze edoksabana povezane su sa manjim rizikom od moždanog udara i krvarenja kod žena nego kod muškaraca.

Operacija atrijalne fibrilacije

Bilo je i dobrih vesti od istraživača koji su proučavali ishode žena posle operacije atrijalne fibrilacije.

Prethodna, manje rigorozna istraživanja sugerisala su da su žene češće od muškaraca imale komplikacije zbog operacije poznate kao ablacija katetera.

Jednostavan test koji otkriva MNOGO o zdravlju srca, možete ga uraditi odmah

Nova studija proučila  je 2.204 pacijenta sa atrijalnom fibrilacijom, od kojih su 37% bile žene, da bi primili ablaciju kateterom ili terapiju lekovima radi kontrole njihovog srčanog ritma.

Istraživači nisu otkrili klinički značajnu polnu razliku u rizicima od operacije. Pored toga, i muškarci i žene su ređe doživeli ponovnu pojavu atrijalne fibrilacije ako su imali operaciju, u poređenju sa terapijom lekovima.

Slabo učešće žena u kliničkim ispitivanjima

Studija objavljena u prošlogodišnjem specijalnom izdanju otkrila je da je između 2010. i 2017. godine, od 862.652 odraslih osoba koje su učestvovale u kardiovaskularnim ispitivanjima, samo 38,2% bile žene.

Među mogućim razlozima slabijeg učešća žena u ispitivanjima, navode  se stavovi i uverenja pacijentkinja, što je rezultiralo njihovim manjim interesovanjem i većim brojem odbijanja.

Da bi pomogli u otklanjanju neravnoteže, pokrenuta je kampanja podizanja svesti javnosti čiji cilj je osnažiti veći broj žena da učestvuju u kardiovaskularnim kliničkim ispitivanjima.