filteri close
Objavljeno: 14.06.2024. Image source: Pexels
300x600

Kako rešiti taj problem?

Mnogi ljudi se osećaju umorno i bez energije čak i nakon osam sati sna.

Ovaj problem može biti frustrirajući i teško ga je rešiti bez razumevanja mogućih uzroka. U nastavku ćemo istražiti zašto se ovo dešava i kako možete pomoći sebi da se osećate svežije i odmornije.

Ali, zašto se to dešava? Ovo su mogući uzroci:

Kvalitet sna: Nije bitno samo koliko spavamo, već i kako spavamo. Česti prekidi sna, nemogućnost da se uđe u duboke faze sna, ili apneja u snu mogu značajno umanjiti kvalitet vašeg odmora. Ako se budite često tokom noći ili se osećate nemirno, moguće je da ne ulazite u REM fazu sna, koja je ključna za oporavak tela i uma.

Jednostavna vežba da se brže zaspi, ne trebaju vam nikakve tablete

Stres i anksioznost: Hroničan stres i anksioznost mogu ometati san i uzrokovati površno spavanje. Brige koje nosimo u krevet mogu nam onemogućiti da se opustimo i zaista odmorimo. Takođe, visok nivo stresa tokom dana može izazvati nesanicu ili nemiran san.

Loša ishrana: Ishrana igra veliku ulogu u kvalitetu sna. Previše kofeina, šećera ili teških obroka pre spavanja može ometati san. S druge strane, nedostatak esencijalnih nutrijenata kao što su vitamini i minerali može doprineti osećaju umora.

Nedostatak fizičke aktivnosti: Sedentarni način života može uzrokovati hroničan umor. Fizička aktivnost pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti, poboljšava raspoloženje i povećava energiju. Ako provodite veći deo dana sedeći, vaše telo može postati tromo i umorno.

Digitalni detoks za bolji san

Dehidratacija: Nedovoljno unošenje tečnosti može izazvati osećaj umora i smanjenu koncentraciju. Voda je neophodna za pravilno funkcionisanje organizma, uključujući i održavanje optimalne energije.

Kako pomoći sebi?

Poboljšajte higijenu sna: Stvorite rutinu odlaska na spavanje i buđenja u isto vreme svakog dana. Izbegavajte korišćenje elektronskih uređaja pre spavanja, jer plavo svetlo može ometati proizvodnju melatonina, hormona sna.

Smanjite stres: Pronađite tehnike koje vam pomažu da se opustite, kao što su meditacija, joga ili duboko disanje. Provođenje vremena u prirodi ili prakticiranje hobija može takođe pomoći u smanjenju stresa.

Poboljšajte ishranu: Fokusirajte se na zdravu, uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, proteinima i zdravim mastima. Izbegavajte previše kofeina i teške obroke pre spavanja.

Redovno vežbajte: Uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu. Čak i lagane vežbe poput šetnje ili istezanja mogu značajno poboljšati vaš nivo energije i kvalitet sna.

Pijte dovoljno vode: Pazite da unosite dovoljno tečnosti tokom dana. Voda je ključna za održavanje optimalnog nivoa energije i koncentracije.

Osim ovih koraka, ako i dalje osećate hroničan umor, razmislite o konsultaciji sa lekarom. Mogući su i medicinski uzroci umora poput poremećaja štitne žlezde, anemije ili drugih zdravstvenih problema. Pravovremena dijagnoza i lečenje mogu značajno poboljšati vaše stanje i vratiti vam energiju. Kvalitetan san je temelj zdravog i produktivnog života, zato je važno da mu posvetite pažnju i brigu koju zaslužuje.