filteri close
Objavljeno: 19.12.2019. Image source: Pixabay/Arek Socha
300x600

Sve više naša sadašnjost liči na nekadašnju naučnu fantastiku.

Još jedna iz serije vesti „živimo nekadašnju naučnu fantastiku“.

Naime, istraživači sa univerziteta McMaster razvili su materijal koji se sam čisti i koji može da odbije sve vrste bakterija, sprečavajući tako prenošenje i „superbakterija“ (otpornih na antibiotike) i drugih opasnih mikroorganizama, i to u rasponu od bolnica do kuhinja.

Nova plastična materija, forma konvencionalne providne folije za pakovanje, može se obmotati oko kvaka, gelendera, stalaka za infuzije, kao i drugih površina koje mogu biti pravi magnet za bakterije.

Ovaj materijal je idealan i za pakovanje hrana, jer bi mogao da spreči slučajno prenošenje bakterija kao što je ešerihija koli, salmonela ili listerija, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu ASC Nano.

Naučnici razvili veštačku kožu koja se sama zaceljuje?

Istraživački tim sarađivao je sa Instituta za istraživanje infektivnih bolesti istog univerziteta, kao i sa Kanadskim centrom za elektronsku mikroskopiju, koji se takođe nalazi u McMasteru.

Inspiracija za novi materijal bio je lotus koji odbija vodu. Novi materijal radi kroz kombinaciju upravljanja nano česticama i hemije. Tekstura materijala ima mikroskopske nabore koji odbijaju sve eksterne molekule. Kap vode ili krvi, na primer, samo se odbije kada padne na površinu. Isto važi i za bakterije.

Ljudima sa niskim primanjima ugroženo je kardiovaskularno zdravlje, kao i kvalitet sna!

„Podešavamo tu plastiku na strukturalnom nivou. Ovaj materijal nam daje nešto što može da se stavi na razne stvari. Možemo  da zamislimo da se ova tehnologija koristi u svim vrstama institucionalnog i kućnog okruženja. Pošto se svet suočava sa krizom rezistentnih mikroba, nadamo se da će ovo postati važan alat protiv bakterija“, naveli su istraživači.

Oni su testirali materijal koristeći dve najproblematičnije bakterije otporne na antibiotike: MRSA (Meticilin rezistentni stafilokokus aureus) i pseudomonas u saradnji sa Institutom za infektivne bolesti. Tim sa mikroskopije verifikovao je rezultate koji su pokazali da nijedna bakterija ne može da prođe kroz novu površinu.

Istraživači se, naravno, nadaju da će moći da razviju ovaj materijal tako da bude komercijalno isplativ i dostupan svima.