filteri close
Objavljeno: 22.10.2024. Image source: Pexels
300x600

Od krhkih noktiju do prevremeno sede kose — prepoznajte upozorenja koja vam telo šalje zbog nedostatka vitamina i minerala

Jedna nova studija pokazala je da više od polovine svetske populacije (!) ne unosi dovoljno mikronutrijenata ključnih za zdravlje, uključujući kalcijum, gvožđe i vitamine C i E.

Iako izgleda svuda oko nas da ima dovoljno hrane, jasno je da količina i njen kvalitet nisu isto.

No, kako da znamo da li unosimo dovoljno potrebnih namirnica u telo?

Gastroenterolog iz Kalifornije Saurab Seti podelio je pet znakova da vašem telu nedostaju hranljive materije — krti nokti, trzanje očnih kapaka, pucketanje zglobova, prevremeno seda kosa i lako stvaranje modrica.

Kako ultraobrađena hrana povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Pa da krenemo redom. 

Krti nokti

"Ovo ukazuje na nedostatak proteina i gvožđa u ishrani", izjavio je Seti o krhkim noktima u TikTok videu ranije ovog meseca.

Nokti su uglavnom sastavljeni od proteina keratina, pa je važno unositi dovoljno proteina kako bi nokti ostali zdravi i jaki.

Preporučena dnevna doza proteina je 0,8 grama po kilogramu telesne mase — ili 0,36 grama po funti. Osoba teška 68 kilograma (150 funti) treba da unese 54 grama proteina dnevno.

Krti nokti su češći kod žena nego kod muškaraca, a mogu biti rezultat čestog pranja ruku koje uklanja vlagu iz noktiju, upotrebe acetona za skidanje laka, hladnog i suvog vremena, ili jednostavno starenja.

Šta su prazne kalorije-kako ih prepoznati i izbeći?

Takođe, poremećaji štitne žlezde i anemija zbog nedostatka gvožđa su mogući uzroci.

Namirnice bogate gvožđem uključuju crveno meso, živinu, ribu, spanać, pasulj, integralne žitarice i jaja.

Trzanje očnih kapaka

Mijokimija je naučni naziv za mišić orbicularis oculi, koji okružuje oko i zatvara očne kapke, a kontrahuje se nevoljno.

"Trzanje očnih kapaka ili udova ukazuje na nedostatak magnezijuma, koji je ključan za prenos nervnih impulsa", objasnio je Seti.

Ovaj poremećaj se povezuje sa stresom, umorom, konzumiranjem kofeina, neravnotežom elektrolita, naprezanjem očiju zbog dugotrajnog gledanja u ekran, određenim lekovima, a ređe sa poremećajima mozga i nervnog sistema.

Skriveni nikotin u hrani: Da li treba da brinemo?

Magnezijum igra ključnu ulogu u funkciji mišića, a iako je popularan kao dodatak ishrani, stručnjaci preporučuju konsultaciju sa lekarom kako bi se osiguralo da uzimate odgovarajući tip magnezijuma.

Pucketanje zglobova

Pucketanje, klikovi ili pucketanje kolena česta su pojava, naročito kako telo stari.

Međutim, Seti upozorava da to može biti znak nedostatka vitamina D3 ili kalcijuma.

Kalcijum gradi i održava jake kosti, dok vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum iz hrane poput mleka, sardina i zelenog lisnatog povrća.

Prevremeno seda kosa

Prevremeno seda kosa je kada kosa osedi pre 20. godine.

Iako istraživači ne znaju tačno zašto se ovo dešava, smatraju da su genetika, autoimune bolesti, zagađenje, pušenje, stres i nedostatak vitamina mogući uzroci.

Zatvoreni prostori, otvoreni rizici: Koliko je pušenje u kafićima štetno za nepušače?

"Ovo može ukazivati na nedostatak vitamina B12, koji je ključan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i transport kiseonika do folikula dlake. Osim toga, može biti znak nedostatka bakra, koji je odgovoran za proizvodnju melanina, pigmenta koji daje boju vašoj kosi", rekao je Seti.

Lako stvaranje modrica

Lako stvaranje modrica može biti rezultat starosti, jer se koža stanjuje s godinama; genetike, jer su neki ljudi skloniji modricama; osnovnih zdravstvenih stanja poput Kušingovog sindroma ili Ehlers-Danlosovog sindroma; lekova koji smanjuju sposobnost krvi da se zgruša, poput aspirina ili lekova za razređivanje krvi; ili nedostatka vitamina.

"Ovo može značiti da vam nedostaje vitamin C, koji je odgovoran za formiranje kolagena", podelio je Seti. "Takođe, može značiti nedostatak vitamina K1, koji pomaže u zgrušavanju krvi."