filteri close
Objavljeno: 20.10.2024. Image source: Pixabay
300x600

Kako povećana konzumacija povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Ultraobrađena hrana (UPF) postaje sve prisutnija u svakodnevnoj ishrani, ali njene potencijalne štetne posledice su sve više predmet pažnje istraživača. Pored toga što je povezana sa raznim zdravstvenim problemima, nova studija pokazuje da konzumacija ove vrste hrane može značajno povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u The Lancet Regional Health-Europe, u kojem je praćeno 300.000 ljudi tokom decenije, identifikovano je preko 14.000 slučajeva dijabetesa tipa 2. Istraživači su ustanovili da je porast unosa ultraobrađene hrane od samo 10% bio povezan sa značajnim povećanjem rizika od oboljevanja.

Šta su prazne kalorije-kako ih prepoznati i izbeći?

Naime, za svakih 10% povećanja udela ove hrane u dnevnoj ishrani, rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 povećava se za 17%.

Šta je ultraobrađena hrana?

Ultraobrađena hrana obuhvata širok spektar proizvoda koji su prošli kroz industrijske procese i sadrže dodatke kao što su konzervansi, veštačke boje, arome i dodati šećeri. Neki od najproblematičnijih primera ove hrane su slani grickalice, ultraobrađeno meso, gotova jela i zaslađeni napici

1. Slane grickalice: Ovo uključuje čips i druge upakovane grickalice koje su često bogate nezdravim mastima, soli i rafinisanim ugljenim hidratima.

2. Ultraobrađeno meso: Tu spadaju suhomesnati proizvodi i naresci, koji često sadrže konzervanse i aditive.

3. Gotova jela: Mnogi gotovi obroci sadrže visoke količine dodatih šećera i masti.

4. Zaslađeni napici: Ovi napici su često obogaćeni velikim količinama šećera, što dodatno doprinosi riziku od dijabetesa.

Ultraprerađena hrana - Šta krije i koliko štete može naneti? 

Prema Korin Miler, autorki iz časopisa Food & Wine, ovi proizvodi nose značajan rizik jer čine veliki deo ishrane mnogih ljudi, a njihova stalna konzumacija može negativno uticati na metabolizam.

Rizici dijabetesa tipa 2 i kako ih izbeći

Važno je napomenuti da je studija bila posmatračka, što znači da istraživači ne mogu sa sigurnošću tvrditi da konzumacija određene ultraobrađene hrane direktno uzrokuje dijabetes tipa 2. Ipak, veza između povećanja unosa ove hrane i rasta broja obolelih je jasna.

Prevencija se može postići smanjenjem konzumacije ultraobrađene hrane i usmeravanjem ka svežim, neprerađenim namirnicama. Voće, povrće, integralne žitarice i proteini iz nemasnog mesa ili biljnih izvora mogu značajno doprineti smanjenju rizika od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema povezanih sa ishranom.

Kako moderni način života često nalaže brza rešenja za obroke, važno je da budete svesni šta unosite u organizam i kako to utiče na vaše zdravlje na duge staze. Razumevanje ovih rizika i pravljenje boljih izbora može vam pomoći da očuvate zdravlje i izbegnete ozbiljne bolesti poput dijabetesa tipa 2.