filteri close
Objavljeno: 28.02.2022. Image source: Foto: Pixabay/delo
300x600

Studije sprovedene tokom poslednjih nekoliko decenija dokazale su naučne prednosti čitanja.

Odmarati se uz dobru knjigu nije samo prijatno, već može pozitivno uticati na vaše mentalno i emotivno zdravlje.

Dokazano čitanje smanjuje stres i povećava opuštanje

Čitanje knjiga, posebno beletristike, u potpunosti angažuje vaš um i maštu. Bilo koja aktivnost koja poseduje meditativne kvalitete u kojoj je mozak u potpunosti fokusiran na jedan zadatak dokazano smanjuje stres i poboljšava opuštanje. U studiji koju je sproveo Univerzitet u Saseksu, pojedinci koji su čitali samo šest minuta pokazali su sporije otkucaje srca, manju napetost mišića i smanjen nivo stresa.  

Čitanjem protiv mentalnih problema i Alchajmerove bolesti 

Prednosti čitanja prevazilaze smanjenu anksioznost i stres. Studije su povezale čitanje sa dobrim zdravljem mozga u starosti. Pojedinci koji su redovno čitali tokom svog životnog veka pokazali su povećanu mentalnu sposobnost kako su starili. 

One osobe koje su ređe čitale tokom svog života i nisu nastavile da angažuju svoj mozak u starosti doživele su stopu opadanja mentalnih performansi koja je bila 48% brža nego kod onih koji su svoj mozak održavali aktivnim tokom celog života.

Zašto je važno da ČITATE SVOJOJ DECI i kako da započnete sa tom navikom

Jedna studija je otkrila pozitivnu vezu između kognitivnih aktivnosti kao što je čitanje i smanjene šanse za razvoj Alchajmerove bolesti. Kao i srce, mozak je mišić o kome se treba brinuti da bi funkcionisao punim kapacitetom tokom celog života. 

Čitanje kao terapija za mentalne bolesti

Čitanje knjiga o samopomoći pokazalo se kao efikasan metod za pomoć odraslima da se izbore sa mentalnom bolešću. U Velikoj Britaniji, lekari su prihvatili pristup korišćenja biblioterapije, ili lečenja kroz korišćenje knjiga, za pacijente sa mentalnim problemima. Lekari su uključili obaveznu lektiru kao deo pacijentove terapije. Cilj je da se prednosti čitanja donesu milionima pacijenata sa anksioznošću i depresijom

Ljudi koji često čitaju, postaju empatičniji

Kao da smanjenje stresa, poboljšanje mentalnog zdravlja i zdrava funkcija mozga nisu dovoljni, čitanje može pomoći pojedincima da postanu empatičniji i povećaju svoju samosvest. Konkretno, čitanje književne fikcije može povećati nečije razumevanje drugih i poboljšati odnose. 

Kako se čitaoci zadubljuju u priču, oni se saosećaju sa likovima i uče njihove motivacije i obrasce ponašanja. Ovo povećava razumevanje čoveka o ljudskom ponašanju, što je znanje koje se prenosi u život van romana. Kada čitaoci izaberu romane koji su smešteni na lokacijama sa kulturama koje nisu njihove, oni dalje razvijaju svest o različitim ljudskim populacijama i perspektivama.