filteri close
Objavljeno: 24.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Kortikosteroidi su lekovi koji se široko koriste zbog svojih antiinflamatornih i imunosupresivnih efekata. 

Oni su sintetičke verzije hormona kortizola, koji prirodno proizvode nadbubrežne žlezde. Postoje dve glavne vrste kortikosteroida: glukokortikoidi i mineralokortikoidi. 

Glukokortikoidi se najčešće koriste i prvenstveno se prepisuju za smanjenje upale i suzbijanje imunog sistema. Kortikosteroidi poput glukokortikoida vezuju se za specifične receptore u ćelijama u celom telu, što pokreće niz bioloških procesa koji smanjuju upalu i aktivnost imunog sistema.

Mineralokortikoidi, s druge strane, regulišu ravnotežu vode i elektrolita u telu i prvenstveno se koriste za lečenje stanja kao što je insuficijencija nadbubrežne žlezde (Adisonova bolest). Dok kortikosteroidi mogu biti veoma efikasni u upravljanju različitim stanjima, oni takođe mogu imati različite neželjene efekte, uključujući promene libida i seksualne funkcije.

Kortikosteroidi smanjuju nivo testosterona

Jedna studija iz 2019. godine je otkrila da je dugotrajno lečenje kortikosteroidima, posebno prednizonom, povezano sa smanjenim nivoom testosterona kod muškaraca. Ovo smanjenje nivoa testosterona bilo je u skladu sa jednom dozom koja je korišćena u studiji. To znači da veće doze prednizona mogu dovesti do većeg smanjenja nivoa testosterona. Muškarci koji se leče kortikosteroidima mogu doživeti i erektilnu disfunkciju

Pored erektilne disfunkcije, utvrđeno da muškarci lečeni kortikosteroidima kao što je prednizon imaju niže nivoe testosterona što dovodi do smanjene seksualne želje, prema studiji iz 2013. godine. 

Zanimljivo je da je druga studija iz 2018. godine objavila da je veći procenat žena nego muškaraca prijavio gubitak interesovanja za seks kao neželjeni efekat uzimanja prednizona.

Promene raspoloženja takođe utiču na seksualnu želju

Promene raspoloženja, kao što su depresija i anksioznost, mogu se javiti kod ljudi koji su uzimali kortikosteroide. Studija iz 2019. godine navodi da je depresija povezana sa dugotrajnom upotrebom kortikosteroida. 

Poznato je da su depresija i seksualna disfunkcija povezane. Naime, muškarci i žene sa depresijom imaju veću verovatnoću da dožive pad seksualne želje zbog neispravnog funkcionisanja određenih hemikalija u mozgu poznatih kao neurotransmiteri. Da stvari budu još gore, neki lekovi kao što su selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI) koji leče depresiju mogu imati neželjene efekte koji takođe mogu uticati na seksualnu želju i funkciju.

Ako doživljavate promene u svom seksualnom nagonu dok uzimate kortikosteroide, razgovorajte sa svojim lekarom. Oni će možda moći da prilagodi vašu dozu leka ili da promeni terapiju koja će vam pomoći u rešavanju trenutnih seksualnih problema koje imate. 

OTKRIVAMO: Bol u ramenu može biti simptom ozbiljnih bolesti. Izlečite ih na vreme!