filteri close
Objavljeno: 06.01.2020. Image source: PublicDomainPictures/Pixabay
300x600

Ako često reagujete pre nego što dobro promislite, ako prekidate druge u razgovoru i teško izlazite na kraj sa nestrpljivošću, moguće je da imate problem sa impulsivnim ponašanjem.

Ovakvo ponašanje često se navodi kao karakteristika određenih tipova ličnosti, ali i kao simptom različitih oblika poremećaja ponašanja, između ostalih – i graničnog poremećaja ličnosti.

Impulsivno ponašanje najčešće je i društveno neprihvatljivo, često se graniči sa agresijom, te vas može dovesti u veliki broj neprijatnih situacija. Takve su, na primer – odbacivanje okoline, teškoće u održavanju stabilnih odnosa, problemi sa zakonom i slično.

Posledice sopstvene impulsivnosti osobe koje pate od ovog poremećaja obično vrlo teško proživljavaju, najčešće – opet – ponašajući se impulsivno i autodestruktivno.

Zbog toga nije retko da posežu za hranom, alkoholom, psihoaktivnim supstancama, da uleću u još žustrije konflikte, ili traže rešenje u ideji o samoubistvu.

Trebalo bi da znate neke od simptoma koji mogu ukazati na samoubistvo

Jedna od glavnih odlika impulsivnih osoba jesu nepredvidljivost, emocionalna nestabilnost, kao i teškoće u kontrolisanju i razumevanju sopstvenih emocija. 

Istraživanja su otkrila da je impulsivnost povezana sa manjim nivoom dopamina, neurotransmitera koji je važan za normalno funkcioniranje organizma, za učenje, zadovoljstvo, kvalitetan san, sleđenje ciljeva i slično. 

Takođe, istraživanja objavljena u časopisu Behaviour research and therapy  pokazala su da postoji pozitivan odnos između nivoa testosterona kod muškaraca i impulsivnosti, kao i agresivnosti. 

Kod žena, sa druge strane, impulsivnost se češće javlja kao jedan od problema ponašanja i kontrolisanja emocija koji se vezuje za depresiju, neuroze i slične problem. 

Kako znati da vam se depresija vraća?

Impulsivno ponašanje prepoznaćete po sledećim obrascima:
  • nepredvidljivost
  • emocionalna nestabilnost,
  • nemogućnost samokontrole
  • neodgovornost
  • agresivnost
  • bezvoljnost
  • nedostatak motivacije
  • neorganizovanost
  • egocentrizam
  • teškoće u održavanju stabilnih odnosa
  • problem sa zakonom

Impulzivnost je najčešće znak da osoba ima problema s nekim većim psihičkim smetnjama. 

Ponekad se javlja kao odbrambeni mehanizam u odnosu na trauma koju je pojedinac mogao doživeti u sasvim ranom periodu života. 

Impulsivno ponašanje može ukazvati i na problem poput asocijalnog poremećaja ličnosti, deficita pažnje, hiperaktivnog poremećaja, poremećaja raspoloženja, kao i šizofrenije.

ADHD – kako ishrana može pomoći?

Kako kontrolisati impulsivnost?

Problemom impulsivnog ponašanja najbolje se upravlja kada se otkrije u ranoj fazi – kod dece i adolescenata.

Kada je reč o odraslim osobama, najčešće se preporučuje da osoba potraži stručnu pomoć.

Kao najdelotvornija, za sada se pokazala kognitivno-bihevioralna terapija, kao i grupna terapija radi resocijalizacije, promena obrazaca ponašanja, prepoznavanja uzroka i okidača i učenja tehnika kontrolisanja emocija i ponašanja.

Kada je vreme da potražite pomoć psihoterapeuta?

Pored psihoterapije, koja je vodeći obrazac pomoći za ovu vrstu problema, u nekim slučajevima (kada je impulsivnost posledica ozbiljnijeg poremećaja) pribegava se i farmakoterapiji, to jest – terapiji lekovima.