filteri close
Objavljeno: 07.11.2023. Image source: Pixabay
300x600

Uzroci mogu biti mehanički, ali i druge prirode

Povrede kostiju variraju po ozbiljnosti i mogu značajno uticati na kvalitet života pojedinca. 

Kategorizuju se kao jednostavne, kada je kost lomljena u jednoj liniji i nema oštećenja okolnog tkiva, ili kao komplikovane, koje uključuju višestruke lomove, oštećenje mišića, krvnih sudova ili nerva. 

Pored toga, postoje i tzv. otvorene frakture gde kost probija kožu, što povećava rizik od infekcije.

Simptomi frakture su obično odmah uočljivi. Akutan bol u mestu povrede, otok, modrice i vidljiva deformacija su česti znaci loma kosti. 

Ograničenje pokreta ili potpuna nemogućnost korišćenja povređenog dela tela takođe su indikativni. U nekim slučajevima, osoba može čuti zvuk loma u trenutku povrede.

Hrana koja jača kosti - bogate vitaminima i korisnim supstancama

Dijagnostika frakture obično uključuje fizikalni pregled i rendgensko snimanje kako bi se utvrdila tačna lokacija i tip loma. U nekim situacijama se koriste i druge metode poput CT skena ili MRI-a, naročito ako se sumnja na oštećenje okolnih mekih tkiva ili kod komplikovanih fraktura.

Lečenje frakture počinje imobilizacijom, što može biti spoljašnje pomoću gipsa ili ortoze, ili unutrašnje pomoću hirurških metoda kao što su šipke, pločice, vijci ili čak veštačkih zamena za delove kostiju. Terapija lekovima za ublažavanje bola i protiv upala je takođe deo standardnog tretmana.

Oporavak od frakture kosti zahteva vreme i strpljenje. U zavisnosti od težine loma i opšteg zdravlja, proces zarastanja može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. 

Tokom tog perioda, rehabilitacija je ključna za vraćanje snage, fleksibilnosti i opsega pokreta. Fizikalna terapija je često preporučena, a uključuje različite vežbe i terapije koje doprinose bržem oporavku.

Prevencija fraktura se svodi na različite aspekte, od kojih je prvi održavanje zdrave telesne težine i jakosti mišića kako bi se smanjio teret na kosti. Adekvatan unos kalcijuma i vitamina D je takođe presudan, jer pomaže u očuvanju gustoće kostiju. 

Kod starijih ljudi, gde je rizik od osteoporoze veći, preventivne mere uključuju i lekove koji jačaju kosti, kao i redovne preglede kod lekara.

Previše kalcijuma slabi kosti - evo kako

Aktivnostima kao što su trčanje, skakanje ili kontaktni sportovi, povećava se rizik od povreda kostiju, stoga je nošenje odgovarajuće zaštitne opreme neophodno. 

Takođe, osobe koje već imaju zdravstveno stanje koje utiče na kosti, poput osteoporoze, trebalo bi da sarađuju sa svojim lekarom kako bi upravljali svojim stanjem i minimizirali rizike.

Obrazovanje o pravilnoj tehnici i bezbednosti u svakodnevnim aktivnostima može pomoći u smanjenju šansi za nastanak fraktura. Ovo je posebno važno za decu, koja nisu uvek oprezna, i sportiste, kod kojih je često prisutan rizik. 

Nije uvek do mehaničke povrede

A šta ako nas kosti bole, a nismo se povredili?

Bol u kostima koji nije posledica povrede može ukazivati na razne medicinske probleme. Artritis, na primer, uzrokuje upalu i bol u zglobovima, često se manifestuje ukočenošću i oticanjem, a simptomi mogu varirati od blagih do onih koji značajno utiču na kvalitet života. Infekcije kostiju, kao što je osteomijelitis, dovode do bola, često praćene groznicom i crvenilom nad zahvaćenim područjem.

Maligni tumori kostiju, poput osteosarkoma, mogu uzrokovati jak bol, otok, i moguće su slabosti u zahvaćenim delovima tela. 

Benigne izrasline poput osteoida osteome obično izazivaju bol koji se pogoršava noću i može se ublažiti uzimanjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Metabolički poremećaji poput osteoporoze mogu oslabiti kosti, povećavajući rizik od preloma, a bol se javlja često nakon povrede koja bi inače bila bezbolna.

Sve što treba da znate o osteoporozi: kako se leči, šta je uzrok i kako je lekar dijagnostikuje

Endokrine disbalanse, kao što su hiperparatireoidizam ili bolesti bubrega, takođe mogu uticati na zdravlje kostiju i izazvati bolove.

Za sve ove uslove, vitalno je stručno mišljenje kako bi se utvrdila prava dijagnoza i započelo adekvatno lečenje. Zanemarivanje simptoma može dovesti do ozbiljnijih komplikacija i dugotrajnih posledica na zdravlje.