filteri close
Objavljeno: 19.09.2019. Image source: Belova59/Pixabay
300x600

Bez brige, ovo su prosta uputstva kako da se spremite za vađenje krvi

Treba iz bilo kog razloga da vadite krv i nije vam svejedno. Bez brige, to je rutinska procedura koja ne nosi nikakvu opasnost. Vađenje krvi za testiranje, naravno, nije isto što i doniranje, odnosno davanje krvi. To je sasvim drugačija procedura koja zahteva sasvim drugačiju pripremu.

Ali, ako treba da obavljate biohemiju ili neke druge testove, ovo su sedam načina kako da se pripremite i koji će vam pomoći da se pripremite za ovu rutinsku proceduru vađenja male doze krvi.

  • Ako se spremate za testiranje šećera ili holesterola ili za opšti biohemijski test, ne bi trebalo da jedete ili pijete ništa minimum osam sati pre vađenja krvi. Neke laboratorije i neki lekari čak preporučuju da ne jedete ništa od osam sati uveče prethodnog dana i da krv vadite odmah ujutru. U svakom slučaju, treba izbegavati kafu ili slične dijuretike pre testa, a uvek treba pitati onoga ko obavlja test koliko dugo treba da prođe bez hrane i pića pre testa.
  • Ako ne morate da gladujete ili da ne pijete ništa, onda ne bi bilo loše da popijete malo više vode, jer to podiže pritisak, odnosno sprečava pad pritiska, što je osnovni uzrok vrtoglavice ili gubljenja svesti prilikom vađenja krvi. Ponavljamo, prilikom testiranja se vadi jako mala količina krvi i retko se dešava pad pritiska.


  • Slično kao i prethodna stavka – ako ne morate da gladujete, doručkujte pre vađenja krvi, jer vam to može podići šećer u krvi, što će vam, opet, pomoći da se osećate bolje posle vađenja krvi. Ponavljamo, u pitanju su male doze i retko se dešava, ali bolje je biti siguran. Naravno, ako ste gadljivi na igle ili krv, to jest ako postoji mogućnost da vam pripadne muka, nemojte jesti ništa pre vađenja.

  • Ako uzimate antikoagulante, kao što su heparin ili farin, obavezno obavestite laboranta ili medicinskog tehničara, kao i pre svega lekara ako vas je on uputio na davanje krvi. U slučaju da uzimate neki od ovih lekova, lice koje vam vadi krv će se zadržati malo duže posle uzimanja uzorka i pažljivo pratiti mesto uboda da vidi da li se krvarenje zaustavilo pre nego što napustite ustanovu.

  • Opustite ste. Ako ste nervozni ili uplašeni (što često niko od nas ne želi da prizna ni sebi, a kamoli drugima), slobodno pitajte lice koje vam uzima krv da vam objasni proces. Ili razmišljajte o nečemu drugom. Ponavljamo, ovo je rutinska procedura koja ne bi trebalo ni malo da vas poremeti.

  • Gricnite nešto posle vađenja krvi. Ponesite slatkiš ili grickalice sa sobom ako posle laboratorije ne idete kući ili na posao. Tako možete jesti odmah posle vađenja krvi.

  • Gaza i zavoj se mogu skinuti već posle nekoliko minuta, a sigurno posle sat vremena. Najlakše je omekšati ga tuširanjem ili kupanjem, mada ima mnogih koji preferiraju da naglo odlepe flaster. Moguće je i da će se pojaviti modrica na mestu uboda, ali bez brige, jer se takve stvari dešavaju.         

Još jednom da ponovimo, u pitanju je rutinska procedura zbog koje ne treba brinuti.