filteri close
Objavljeno: 01.07.2020. Image source: foto: Pixabay/Myriams-Fotos
300x600

Kratkoročno, konzumiranje previše šećera može doprineti aknama, povećanju telesne težine i osećaju umora. Dugoročno, previše šećera povećava rizik od hroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Sa savremenim načinom života ljudi konzumiraju previše dodatog šećera. Dodati šećeri su šećeri koje proizvođači dodaju u hranu kako bi ih zasladili.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) savetovala je 2015. godine da za plan ishrane od 2.000 kalorija dnevno, unos šećera bi trebalo da  iznosi najviše 100 kalorija, ili najviše 6 kašika računajući i dodati šećer.

Simptomi konzumiranja previše šećera

Nakon unosa previše šećera neki ljudi mogu osetiti sledeće simptome:

• Nizak nivo energije: Istraživanje iz 2019. pokazalo je da su 1 sat nakon konzumiranja šećera učesnici osećali umor i manju budnost od kontrolne grupe.

• Slabo raspoloženje: Studija iz 2017. otkrila je da veći unos šećera povećava stopu depresije i poremećaja raspoloženja kod muškaraca.

• Nadutost: Određene vrste šećera mogu izazvati nadimanje i stvaranje gasova kod ljudi koji imaju probavne smetnje, poput sindroma razdražljivog kolona(IBS) ili bakterijskog razrastanja tankog creva (SIBO).

Rizici unosa previše šećera u organizam

Konzumiranje previše šećera takođe može doprineti dugoročnim zdravstvenim problemima kao što su:

Karijes

Šećer hrani bakterije koje žive u ustima. Kada bakterije probavljaju šećer, stvaraju kiselinu kao otpadni proizvod. Ova kiselina može erodirati zubnu gleđ, što dovodi do rupa ili šupljina u zubima.

Ljudi koji često jedu slatku hranu, naročito između obroka kao grickalice ili zaslađena pića, imaju veću verovatnoću da će dobiti karijes.

Bubuljice

Ljudi koji su piju zaslađena pića više puta nedeljno imaju veće šanse da razviju umerenu ili ozbiljnu pojavu akni.

Istraživanje iz 2019. godine sugerisalo je da smanjenje potrošnje šećera može smanjiti insulinske faktore rasta, androgene i sebum, koji svi mogu doprineti nastanku akni.

Debljanje i gojaznost

Šećer može da utiče na hormone u telu koji kontrolišu težinu čoveka. Hormon leptin govori mozgu da je osoba imala dovoljno da pojede. 

To može značiti da s vremenom ishrana sa visokim procentom šećera sprečava mozak da sazna kada je osoba dovoljno pojela. Međutim, istraživači ovu teoriju još uvek nisu testirali na ljudima.

Dijabetes i otpornost na insulin

Članak iz 2013. u PLOS ONE, ukazivao je da visoki nivo šećera u ishrani može vremenom da izazove dijabetes tipa 2.

Nacionalni institut za šećernu bolest i bolesti probavnog sistema i bubrega (NIDDK) dodaju da i drugi faktori rizika, kao što su gojaznost i otpornost na insulin, takođe mogu dovesti do dijabetesa tipa 2.

Kardiovaskularne bolesti

Studija iz 2014.otkrila je da su ljudi koji su unosili 17–21% dnevnih kalorija iz dodatog šećera imali su 38% veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti od onih koji su konzumirali 8% dodatih šećera. Kod onih koji su konzumirali 21% ili više svoje energije od dodatih šećera, njihov se rizik se udvostručio.

Povišen krvni pritisak

U istraživanju iz 2011. godine, istraživači su otkrili vezu između napitaka zaslađenih šećerom i visokog krvnog pritiska, odnosno hipertenzije. Pregled farmakoloških istraživanja kaže da je hipertenzija faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. To može značiti da šećer pogoršava oba stanja.

Rizik od raka

Prekomerna konzumacija šećera može izazvati upalu, oksidativni stres i gojaznost. Ovi faktori utiču na rizik osobe da oboli od raka.

Starenje kože

Višak šećera u ishrani dovodi do stvaranja naprednih krajnjih produkata glikacije, koji igraju ulogu u dijabetesu. Međutim, oni takođe utiču na stvaranje kolagena u koži.

Postoje dokazi koji sugeriše da previše šećera može dovesti do bržeg vidljivog starenja. Međutim, naučnici to trebaju detaljnije proučiti na ljudima da bi razumeli uticaj šećera na proces starenja.

Kako smanjiti unos šećera?

Osoba može smanjiti količinu dodatog šećera koju pojede:

• proverom prisustva zalsađivača na nalepnicama na hrani koju kupuje
• smanjenjem unosa hrane sa dodatkom šećera
• izbegavanjem prerađene hrane uopšte

Provera nalepnica na hrani

Dodati šećer i zaslađivači dolaze u mnogim oblicima. Sastojci na koje treba paziti na etiketi hrane su:

• braon šećer
• fruktoza
• glukoza
• saharoze
• maltoza
• med
• zaslađivač od kukuruza
• kukuruzni sirup
• visoko fruktozni kukuruzni sirup
• sirovi šećer
• melasa
• sirup od slada
• sok od trske
• nektar od agave
• sirup od javora
• invertni šećer
• koncentrati voćnih sokova
• trehaloza
• turbinado šećer

Neki od ovih sastojaka su prirodni izvori šećera i nisu štetni u malim količinama. Međutim, kada ih proizvođači dodaju u prehrambene proizvode, osoba može lako konzumirati previše šećera a da toga nije svesna.

Smanjenje unosa namirnica koje sadrže dodati šećer

Neki prehrambeni proizvodi sadrže velike količine dodatih šećera. Smanjivanje ili uklanjanje ove hrane efikasan je način smanjenja količine šećera koju čovek pojede.

Ljudi mogu smanjiti unos šećera znajući na šta treba da obrate pažnju na etiketama hrane, izbegavajući ili smanjujući uobičajene izvore šećera, poput sode i žitarica, i dajući prednost neobrađenoj hrani.

Koje voće ima najviše šećera?

Zamena ovih namirnica za nezaslađene alternative pomoći će čoveku da smanji unos šećera, na primjer:

• zamena sode za vodu, mleko ili biljne čajeve
• zamena slatkih žitarica za žitarice sa niskim šećerom, ovsene kaše ili jaja

Izbegavanje prerađene hrane

Proizvođači često dodaju šećere hrani kako bi je učinili privlačnijom. To često znači da ljudi ne shvataju koliko šećera sadrži hrana.

Izbegavanjem prerađene hrane čovek može steći bolji osećaj o tome šta sadrži njihova hrana. Kuvanje obroka kod kuće, takođe, znači da neko može kontrolisati koje sastojke unosi u svoj obrok.

Kada treba potražiti doktora?

Ljudi bi trebalo da vide svog lekara ako primete simptome visokog šećera u krvi. Ti simptomi su:

• pojačana žeđ i mokrenje
• pojačana glad
• umor
• zamagljen vid
• ukočenost ili peckanje u rukama ili nogama
• neobjašnjivo mršavljenje
• čireve koje ne zarastaju

Ovi simptomi mogu ukazivati na to da osoba ima dijabetes. Lekar može testirati na dijabetes uzimanjem uzorka urina.

Još jedan odličan razlog da se kontroliše šećer - umanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Ljudi bi trebalo da razgovaraju sa lekarom ako im se nakon konzumiranja šećera, pojave I drugi simptomi, poput naduvenosti.

Ako je osoba zabrinuta zbog debljanja, simptoma koji mogu upućivati na dijabetes ili drugih simptoma koje iskusi nakon jela šećera, trebalo bi da razgovara sa lekarom.