filteri close
Objavljeno: 26.10.2019. Image source: Pixabay/Milada Vigerova
300x600

Istraživanje je trajalo duže od decenije, sve odgovore nemamo, ali rezultati su tu.

Nije tajna da je pušenje štetno po skoro svaki aspekt zdravlja, ali sada je nauka ponovo potvrdila nešto što je dosta ljudi intuitivno znalo: pušači i bivši pušači mogu da smanje rizik od razvijanja raka pluća tako što će biti fizički spremniji.

Dobro, znamo da kolutate očima ili da se smejete misleći da su naučnici otkrili „toplu vodu“ ili „rupu na saksiji“, ali ovo zaista jeste naučno istraživanje, objavljeno u žurnalu Preventivne medicine.

Kako je izgledalo ispitivanje? Ono je obavljeno na 2.979 muškaraca, od kojih su 1.602 bivši pušači, dok ih je 1.377 aktivnih. Oni su se popeli na pokretnu traku da bi se ispitala njihova „kardiorespiratorna“ spremnost, odnosno da bi se videlo koliko lako krvni i respiratorni sistemi mogu da dostave kiseonik mišićima tokom fizičkog napora.

Oni su kapacitet vežbi procenili koristeći standardne mere znane kao metabolički ekvivalenti (MET), koji pokazuju koliko se kiseonika troši tokom fizičke aktivnosti.

Vitamini i preparati koji mogu (makar malo) pomoći vašem zdravlju ako već morate da pušite

Istraživači su pratili ove muškarce u proseku 11,6 godina. Tokom ovog perioda, 99 učesnika dobilo je rak pluća, od kojih je 79 umrlo. Među bivšim pušačima, na svaku jednu MET jedinicu rizik od razvijanja raka pluća bio je manji za 13 odsto. Umerena do visoka kardiorespiratorna kondicija povezana je sa 51 do 77 odsto manjim rizikom od razvijanja malignih izraslina na plućima, oktrila je studija.

A među ljudima koji i dalje puše a koji su kasnije dobili rak pluća, svako povećanje od 1-MET tokom testa na pokretnoj traci povezano je sa 18 odsto manjim rizikom umiranja od raka. Umerena do visoka kardiorespiratorna kondicija povezana je sa čak 84 do 85 odsto manjim rizikom umiranja od raka.

„Pušači i bivši pušači mogu značajno smanjiti rizik od razvijanja i umiranja od raka pluća tako što će dostići veću kardiorespiratornu kondiciju. Aerobna aktivnost umerenog do žestokog intenziteta, kao što su hodanje, džoging, trčanje, vožnja bicikla ili eliptoida, 20 do 30 minuta tri do pet puta nedeljno može povećati kardiorespiratornu kondiciju“, naveli su istraživači.

Možete postati fizički aktivniji uz pomoć ovih smernica

Treba napomenuti da je rak pluća najčešći rak na svetu. Prema podacima Američkog žurnala preventivne medicine, svake godine se razvije dva miliona novih slučajeva, sa 1,8 miliona smrti godišnje.

Duvan je i dalje najveći faktor rizika za razvijanje raka pluća i umiranje od njega, pošto stoji iza 90 odsto dijagnoza i više od 80 odsto smrti, naveli su istraživači.

Eliminisanje niske kardiorespiratorne kondicije kao faktora rizika moglo bi da spreči oko 11 odsto dijagnoza raka pluća kod bivših pušača i oko 22 odsto kod trenutnih pušača. Ovo ne znači da je bolje da pušite i budete aktivni, već da je rizik kod pušača toliko značajno veliki da svako umanjivanje donosi i veću mogućnost prevencije.

Smanjili ste cigarete na pet dnevno? Vašim plućima je praktično svejedno, šteta je skoro ista

Ova studija nije ponudila objašnjenje kako tačno povećanje aerobne kondicije može direktno da smanji šansu od razvijanja raka, ali rezultati i dalje pokazuju na jedan faktor rizika na koji se može uticati i koji pušači i bivši pušači mogu kontrolisati.

Moguće je da fizička spremnost ograničava izloženost toksinima iz cigareta plućima. Osim toga, fizička aktivnost popravlja i aktivnost imunih ćelija i proizvodi okruženje koje ograničava kancer u tkivu, navodi Rojters.

Izvor: Rojters