filteri close
Objavljeno: 18.03.2023. Image source: Foto: Pexels/Justin Luck
300x600

Ako često vežbate, verovatno ste naišli na savet za oporavak i dobijanje mišićne mase koji se vrti oko toga kada treba uzimati proteine. 

Iako su svi različiti, jedna popularna ideja je da je konzumiranje proteina nakon treninga dobro za podsticanje oporavka - otuda i svi proteinski šejkovi nakon treninga.

Ono što je najvažnije zapamtiti vrsta proteina koji odlučite da konzumirate, može uticati na to koliko dobro spavate. Drugim rečima, preskočite visokoproteinsku hranu pred spavanje, kao što je govedina, jer je bogata mastima i teško svarljiva. Umesto toga, možete probati proteinski šejk, jogurt ili čašu čokoladnog mleka da biste dodali dnevni unos proteina i sprečili loše varenje. Jedna studija je objavila da ispijanje napitka bogatog proteinima od 150 kalorija pre spavanja poboljšava sintezu mišićnih proteina, jutarnji metabolizam i sitost. 

Međutim, ako imate bolest bubrega ili jetre ili metabolički poremećaj , poput fenilketonurije, trebalo da smanjite unos proteina.

Kada unositi proteine i zašto?

Najbolje vreme za unos proteina je jutro. Nakon što ste prespavali noć, potrebni su vam gorivo i hranljivi sastojci za vaše telo u obliku uravnoteženog obroka — koji uključuje proteine, ugljene hidrate i masti. Proteini koje jedete tokom obroka daju vam osećaj sitosti, a istovremeno pomažu u održavanju čiste mišićne mase. Trenutno, preporučeni unos proteina u ishrani za odrasle sa minimalnom fizičkom aktivnošću je 0,8 grama po kilogramu telesne težine.

FENILKETONURIJA: Bolest koja se leči probranom hranom!

Postoje i zdravstveni razlozi kada vam je potrebna dodatna potrošnja proteina, kao što je ako imate rane ili vam predstoji operacija. Aminokiseline u proteinima su gradivni blokovi mišića i tkiva koji vam mogu pomoći da se oporavite brže od onih koji ne konzumiraju adekvatne količine proteina tokom ovog perioda. 

Ako vežbate, na primer, brzi proteinski šejk ili mali obrok sa visokokvalitetnim izvorom proteina posle treninga može pomoći u izgradnji mišića i zaceljivanju pocepanih mišićnih vlakana.

Konzumiranje proteina sa ugljenim hidratima je korisno za one sa dijabetesom jer to pomaže u balansiranju šećera u krvi.

Proteini bez mesa? Ovo su namirnice za vas