filteri close
Objavljeno: 11.06.2020. Image source: silviarita/Pixabay
300x600

Malo, ali jako važna razlika kada je u pitanju kapacitet

Australijski naučnici ustanovili su da svakodnevno uzimanje folne kiseline i vitamina B-12 u poznijim godinama može da utiče na poboljšanje pamćenja.

Starije osobe koje tokom dve godine uzimaju folnu kiselinu i vitamin B-12 u formi dijetetskog dodatka, pokazuju skromno, ali ohrabrujuće poboljšanje memeorije, utvrdili su stručnjaci Australijskog nacionalnog univerziteta.

Parola "vežbanjem do zdravijeg života" ne poznaje godine!

Australijski naučnici su obavili istraživanje na više od 700 osoba starosti od 60 do 74 godine, od kojih je 50 odsto svakodnevno uzimala pilule folne kiseline (od 400 mikrograma) i vitamina B-12 (od 100 mikrograma), dok su ostali dobijali placebo.

Odabrane su osobe koje su pokazivale simptome depresije, ali kod kojih nije dijagnostikovana klinička depresija, jer su ranija istraživanja pokazala da simptomi te bolesti u starijim godinama često ukazuju na povećani rizik od kognitivnih oštećenja.

Ne dozvolite da vas zablude i mitovi uplaše! Nema razloga za strah od starosti

Nakon godinu dana, pri testiranju kratkoročnog i dugoročnog pamćenja nije bilo razlika između dve grupe, ali posle dve godine pojavila se mala razlika u korist ispitanika koji su uzimali pomenute vitamine.

Među stručnjacima nema saglasnosti o tome kako vitamini poboljšavaju funkciju mozga.

Jedna od teorija je da oni redukuju brojnost molekula homocisteina, za koji je utvrđeno da je u vezi s kardiovaskularnim bolestima i slabljenjem kognitivnih funkcija.