filteri close
Objavljeno: 16.12.2024. Image source: Pexels
300x600

Nova naučna istraživanja otkrivaju da se rak debelog creva sve više javlja kod mladih ljudi zbog nezdrave ishrane i nedovoljnog kretanja.

Dok starija populacija beleži pad obolelih od raka debelog creva, kod mladih se primećuje zabrinjavajući porast. Uzrok ovog trenda leži u sedentarnom načinu života i ishrani koja se bazira na prerađenoj hrani.

Nedavno objavljeno istraživanje, koje nije prvo koje dolazi do istog zaključka, otkriva da se ovaj problem ne tiče samo razvijenih zemalja. Stopa obolelih od raka debelog creva raste kako u bogatim, industrijalizovanim delovima Severne Amerike i Evrope, tako i u zemljama sa srednjim prihodima širom sveta.

"Otkrili smo da se ovaj trend ne odnosi samo na bogate, zapadne zemlje", kaže vodeći autor studije i istraživač raka Hjuna Sung. "Zahvata i područja koja ranije nismo primećivali, poput Južne Amerike i Azije."

Ova 4 simptoma mogu ukazivati na opasan rak

Od 2013. do 2017. godine, stopa raka debelog creva kod mladih porasla je u 27 od 50 ispitanih zemalja. Iako je Afrika u studiji zastupljena samo preko Ugande, ovi podaci predstavljaju najnovije i najsveobuhvatnije informacije o rasprostranjenosti ove bolesti na globalnom nivou. Porast je zabeležen i u zemljama poput Turske, Ekvadora i Čilea.

Moderna ishrana kao glavni krivac

Naučnici sve više otkrivaju vezu između savremenog načina ishrane i pojave ove bolesti. Profesor Ganeš Halade sa USF Instituta za zdravlje srca u Floridi, koji nije učestvovao u studiji, nije iznenađen rezultatima: "Naša ishrana se fundamentalno promenila."

Haladovo najnovije istraživanje pokazuje kako ultra-prerađena hrana može da podstakne razvoj raka debelog creva, poremeti imuni sistem i poveća upalne procese u organizmu. "Trend ove bolesti je vrlo očigledan", ističe on. "Moramo ponovo da razmotrimo našu ishranu, spavanje i fizičku aktivnost."

Bogatije zemlje, veći rizik

Čini se da što je zemlja bogatija, to su mladi u njoj izloženiji većem riziku od raka debelog creva. Najdramatičniji porast broja obolelih mlađih od 50 godina beleže Australija, Novi Zeland, SAD, Južna Koreja i Japan.

Autori studije objašnjavaju: "Deca i adolescenti u ovim visoko industrijalizovanim i urbanizovanim zemljama verovatno su među prvima usvojili štetne navike u ishrani i sedentarni način života koji se povezuju sa ekonomskim blagostanjem."

Kako se zaštititi?

Nova istraživanja pokazuju da moderna ishrana, bogata slatkišima, gaziranim pićima i prerađenom hranom, ne sadrži dovoljno zdravih masti i hranljivih materija koje su našem organizmu potrebne za kontrolu upala koje mogu da dovedu do raka.

Smanjite rizike sedentarnog života: kako fizička aktivnost produžava život

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su lisnato povrće, masna riba, orašasti plodovi i semenke, mogu da pomognu u prevenciji upalnih procesa koji vremenom dovode do raka. S druge strane, slatkiši, čips, kobasice i upakovani kolači mogu da potpomognu razvoj tumora, istovremeno istiskujući zdravije opcije iz naše ishrane.

Ipak, ishrana nije jedini faktor rizika. Stručnjaci naglašavaju da porodična istorija raka debelog creva, genetika i faktori okoline takođe imaju ključnu ulogu. Trenutno se istražuje i uticaj zagađenja vazduha, mikroplastike i sedentarnog načina života kao mogućih uzroka porasta broja mladih obolelih od ove bolesti.