filteri close
Objavljeno: 30.06.2024. Image source: Medik
300x600

Uklanjanje oba jajnika godine može dovesti do smanjenja bele mase u mozgu i povećati rizik od kognitivnog oštećenja

Jajnici imaju mnogo širu ulogu na organizam od puke reprodukcije. Ove dve ovalne žlezde koje se nalaze sa obe strane materice ne proizvode samo jajašca, već takođe luče hormone koji održavaju srce, kosti, mozak i imuni sistem zdravim tokom starenja.

Nova studija o snimanju mozga izazvala je zabrinutost među naučnicima zbog mogućih dugoročnih zdravstvenih posledica hirurškog uklanjanja oba jajnika.

Analiza je uključila podatke više od 1.000 žena starijih od 50 godina u SAD. Učesnice koje su imale uklonjena oba jajnika pre 40. godine pokazale su smanjenje bele mase u nekoliko delova mozga u poređenju sa 907 žena mlađih od 50 godina koje nisu prošle kroz isti postupak.

Šta su endometrijalni polipi?

Učesnice koje su imale uklonjena oba jajnika nakon 40. godine takođe su pokazale smanjenje integriteta bele mase, ali u značajno manjoj meri od onih koje su operisane u mlađem uzrastu.

Promene koje su primećene više podsećaju na vaskularne bolesti mozga nego na Alchajmerovu bolest, ali takođe predstavljaju rane, prekliničke karakteristike patologije Alchajmerove bolesti.

Nedavna istraživanja su pokazala da pacijentkinje koje su imale uklonjena oba jajnika pre menopauze imaju veći rizik od kognitivnog oštećenja i demencije kasnije u životu. Ovo je jedna od prvih studija koja pokušava da objasni zašto je to tako.

Do danas, muški mozak je bio u fokusu većine neuroloških studija. Manje od 0.5 procenata svih objavljenih radova o snimanju mozga razmatra i istražuje uticaj hormona, uključujući one koje proizvode gonade, na zdravlje i razvoj mozga.

Mnoge žene brinu o gojenju tokom menopauze, ali tu postoje mnoge neistine

Generalno gledano, muški mozak poseduje veću zapreminu bele mase u poređenju sa ženskim mozgom. Neki naučnici sumnjaju da su ove razlike posledica uticaja polnih hormona, koje proizvode testisi i jajnici, na razvoj mozga.

Iako se testosteron često smatra muškim hormonom, on se takođe proizvodi u jajnicima i igra ključnu ulogu u ženskom telu. Ovaj hormon je takođe povezan sa integritetom bele mase u mozgu.

Ako se jajnici uklone iz tela pre menopauze, iznenadni gubitak testosterona može negativno uticati na razvoj mozga.

U trenutnoj analizi snimanja mozga, učesnice koje su imale uklonjena oba jajnika pre 40. godine često su uzimale estrogen kao zamenu za hormone koje su njihovi jajnici nekada proizvodili. Međutim, ova hormonska terapija nije imala uticaj na integritet bele mase.

Naučnici predlažu da se dodatne studije sprovedu kako bi se ovi nalazi potvrdili.

Još uvek postoje mnoga neodgovorena pitanja o ulozi jajnika u zdravlju žena tokom celog života i šta se dešava kada se uklone.

Već godinama naučnici raspravljaju o troškovima uklanjanja jajnika zbog benignih stanja, i u kom uzrastu je najsigurnije to učiniti.

Žene sve više piju alkohol i to ih ubija brže nego muškarce

U slučajevima raka, ključno je ukloniti jajnike kako bi se spasao pacijent, ali bilateralne ooforektomije se često koriste za lečenje endometrioze, cista na jajnicima i benignih fibroida.

U SAD-u, više od polovine svih ljudi koji prolaze kroz histerektomiju takođe ima uklonjena oba jajnika, a više od trećine te grupe su mlađi od 44 godine.

U svetlu nedavnih dokaza, neki stručnjaci tvrde da rizici i koristi uklanjanja oba jajnika u mladosti nisu adekvatno procenjeni od strane hirurga ili pacijenata. Za decu i adolescente, uklanjanje oba jajnika zbog benignih stanja može biti 'nepotrebno' i nositi sa sobom rizike tokom celog života.

Ako se oba jajnika uklone tokom reproduktivnih godina, telo može ući u ranu menopauzu, što povećava rizik od ozbiljnih hroničnih zdravstvenih stanja koja uključuju gubitak koštane mase, oštećeno seksualno zdravlje, kardiovaskularne bolesti, kognitivno oštećenje, apneju u snu i artritis.

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi jajnike trebalo sačuvati kad god je to moguće. Zaštita mozga od mogućeg oštećenja je samo jedan od njih.