filteri close
Objavljeno: 12.03.2024. Image source: Pixabay/TheAngryTeddy
300x600

Keto dijeta, skraćeno od ketogenična dijeta, je visokomasna, nisko-ugljenohidratna (law carb diet) ishrana.

Ova ishrana (law carb) ima za cilj da dovede telo u stanje koje se naziva ketoza, u kojem telo koristi masti umesto ugljenih hidrata kao glavni izvor energije.

Kada se pravilno primenjuje, keto dijeta može dovesti do brzog gubitka težine, jer prisiljava telo da sagoreva sopstvene masnoće za energiju. Takođe, se koristi u medicinske svrhe, kao što je lečenje epilepsije kod dece, jer može smanjiti učestalost epileptičnih napada.

Tipično, keto dijeta uključuje hranu poput mesa, ribe, jaja, punomasnih mlečnih proizvoda, orašastih plodova, semenki, maslina, zelenog lisnatog povrća i zdravih ulja poput maslinovog ulja. 

S druge strane, namirnice koje su visoko u ugljenim hidratima, poput šećera, žitarica, voća bogatog šećerom i skroba, obično se izbegavaju ili konzumiraju u veoma ograničenim količinama.

Međutim, važno je napomenuti da keto dijeta može biti izazovna za neke ljude, jer zahteva strogo ograničenje ugljenih hidrata, a može izazvati i neželjene efekte kao što su umor, glavobolje, nesvestice, loš zadah i probavne smetnje. Takođe, dugoročna primena keto dijete može biti kontroverzna zbog nedostatka dugoročnih istraživanja o njenim efektima na zdravlje.

Pre nego što započnete keto dijetu, preporučuje se da se posavetujete sa kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom kako biste razumeli sve aspekte ove ishrane i kako biste bili sigurni da je odgovarajuća za vaše individualne potrebe i ciljeve.

Detaljan vodič kroz KETO DIJETU