filteri close
Objavljeno: 18.01.2020. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Hronično stanje se može kontrolisati umanjenjem simptoma i to može biti dovoljno

Leukoarajoza je neuroradiološki koncept koji označava oštećenje bele moždane mase u području oko moždanih komora, koje imaju karakterističan prikaz na magnetnoj rezonanci i kompjuterizovanoj tomografiji snimka mozga.

U osnovi ovih promena je oštećenje bele moždane mase u obliku demijelinizacije i gubitka aksona i oligodendrocita praćenog gliozom.

Osnovni faktori rizika za leukoarajozu su starenje i arterijska hipertenzija. Leukoarajoza nastaje usled oštećenja malih krvnih sudova prouzrokovanih najčešće ishemijom, ali i drugim uzrocima kao što su razne virusne i autoimune bolesti, kao i Alchajmerove bolesti.

Sarkoidoza – sistemska bolest koja napada različite organe



Leukoarajoza je indikator ozbiljne bolesti malih krvnih žila mozga i ukazuje na povećani rizik od moždanog udara i razvoja vaskularne demencije.

Treba znati i naglasiti da leukoarajoza sama po sebi ne znači automatski i razvoj demencije.

Lečenje je usmereno na poboljšanje moždane cirkulacije i metabolizma, kao i poboljšanje kognitivnih funkcija, socijalne aktivnosti i opšteg kvaliteta života pacijenta.

Podmladite svoje krvne sudove za samo šest meseci na krajnje neočekivan način



Leukoarajoza nije stanje sa kojem se možete sami boriti ili izlaziti na kraj. Neophodno je da nađete dobrog lekara i pratite terapiju, odnosno vaši bližnji.

Bolest bele moždane mase se ne može izlečiti, slično kao i dijabetes. Ali, simptomi se mogu i te kako uspešno držati pod kontrolom. Osnovni tretman je fizikalna terapija, ali je neophodno pridžavati se i drugih preporuka u životnom stilu.

Šta treba da znate o simptomima PRETEĆEG moždanog udara


U to spadaju prestanak pušenja, uzimanje lekova za pritisak i slično. Sve to može usporiti, i to znatno, progresiju bolesti i njene simptome.

Ne zaboravite da ovu bolest ne možete sami lečiti i da je potrebno da nađete dobrog lekara.