filteri close
Objavljeno: 25.08.2020. Image source: Foto: Pixabay/EME
300x600

Većina mladeža je bezopasna i nema potrebe da se brinete oko njih.

Prosečno čovek ima 10 do 40 mladeža negde na svojoj koži.

Ne morate ih uklanjati, osim ako vam ne smetaju. Međutim, ako vam se ne sviđa kako utiče na vaš izgled ili ako vas iritira zbog kačenja za odeću, potražite dermatologa da ga bezbedno ukloni.

Mladeži, za koje apsolutno trebate da razmislite o uklanjanju, su oni koji su se promenili. Bilo kakve razlike u boji, veličini ili obliku madeža mogu biti upozoravajući znak melanoma, najsmrtonosnije vrste raka kože. Zakažite pregled kod dermatologa i zatražite njegovo mišljenje.

Brinu vas mladeži, evo na šta treba da obratite pažnju

Možda ćete biti u iskušenju da uklonite mladeža kod kuće zbog praktičnosti i troškova. Pre nego što pokušate da odstranite mladeža makazama ili da koristite kremu kupljenu u prodavnici, pročitajte dalje kako biste naučili povezane rizike.

Postoje li efikasni načini za uklanjanje madeža kod kuće?

Brojni veb sajtovi nude savete „uradi sam“ za uklanjanje madeža kod kuće. Ove metode nisu dokazano da deluju, a neke mogu biti i opasne. Trebali biste razgovarati sa lekarom o mogućnostima pre nego što isprobate bilo koji kućni lek za uklanjanje madeža.

Neke od ovih nedokazanih metoda su:

• sagorevanje mladeža jabukovim sirćetom
• tapkajući beli luk na mladež da bi se razgradio iznutra
• nanoseći jod na mladež da ubiju ćelije iznutra
• odsecanje mladeža makazama ili britvicom

Ostali kućni lekovi za koje tvrde da uklanjaju mladeže:

• mešavina sode bikarbone i ricinusovog ulja
• kora od banane
• ulje od tamjana
• ulje čajevca
• vodonik peroksid
• aloe vera
• laneno ulje

Apoteke i internetske prodavnice prodaju kreme za uklanjanje mladeža. Da biste koristili ove kreme, prvo obrišite gornji deo mladeža. Zatim utrljajte kremu u mladež. Proizvodi tvrde da će se u roku od jednog dana nakon nanošenja kreme formirati krasta. Kada krasta otpadne, mladeža će otići s njom.

Sigurnije alternative

Sigurniji način prikrivanja mladeža ako ste samosvesni o njima je prekrivanje šminkom. Ako vam dlaka raste iz madeža, sigurno je da ćete je ošišati ili iščupati.

Zašto je kućno uklanjanje opasno?

Kućne metode uklanjanja mladeža zvuče prilično jednostavno i prikladno. Možda ćete biti u iskušenju da isprobate jednu od ovih tehnika da izbegnete posetu dermatologu. Ipak, nema dokaza da kućni tretmani za uklanjanje madeža deluju, a neki od njih mogu biti opasni.

Nekoliko studija izvestilo je o neželjenim efektima kreme za uklanjanje madeža dostupnih u apotekama i mrežnim prodavnicama. Ove kreme mogu izazvati zadebljane ožiljke na području madeža. 

Možda niste znali, ali vaša koža OBOŽAVA ovo voće (I deo)

Uklanjanje mladeža tako što ćete ih odseći oštrim predmetom poput makaza ili britvice takođe nosi rizike. Odsecanje bilo kakvog rasta povećava rizik od infekcije, posebno ako alat koji koristite nije ispravno sterilisan. Takođe možete da stvorite trajni ožiljak gde je nekada bio mladež.

Još jedan rizik da sami uklonite mladež je da ne možete znati da li je mladež kancerogen. Ako nemate dermatologa na testiranju madeža a kancer je, može se proširiti po vašem telu i postati opasan po život.

Kada treba potražiti mišljenje doktora?

Ako želite da uklonite mladež koja vas muči, potražite dermatologa. Svakako potražite lekara ako su uočljive promene na  mladežu, što bi moglo biti znak raka. Lekar može da uradi biopsiju - ukloni mali delić mladeža da se pod mikroskopom ispita da li je kancer.

Možda niste znali, ali vaša koža OBOŽAVA ovo voće (II deo)

Dermatolozi koriste dve sigurne i efikasne metode za uklanjanje mladeža.

Pomoću hirurške ekscizije, lekar odreže područje oko mladeža, a zatim iseče ceo mladež. Zatim lekar zašiva ranu.

Hirurškim brijanjem lekar otreže područje oko mladeža i koristi sečivom da se obrije. Kod primene ove metode vam neće trebati šavovi.

Uz bilo koju od ovih metoda, lekar će testirati mladež na kancer.