filteri close
Objavljeno: 28.07.2023. Image source: Pexels
300x600

Dve žene podelile svoja iskustva, jedna više ne može da radi

Sećate se leka za dijabetes "Ozempik", koji su ljudi uzimali da bi smršali? Ne samo da je to bio opasan trend jer je dijabetičare ostavljao bez lekova, nego je i opasan po zdravlje.

Dve žene koje su koristile "Ozempik" da bi smršale, podelile su svoje iskustvo kako bi upozorile sve one koji razmišljaju o ovom "lakom" načinu mršavljenja. Međutim, situacija je daleko od pozitivne - obe žene suočavaju se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima usled upotrebe ovog leka.

Džouni Najt (37) započela je sa primenom "Ozempika" 2019. godine i u početku je postigla značajno smanjenje težine. Međutim, nakon dve godine, njeni pozitivni rezultati počeli su da se gube i umesto toga počela je da pati od stalne mučnine. Mučnina se ubrzo pretvorila u povraćanje, koje je postajalo sve učestalije i ozbiljnije.

5 mentalnih stanja kojima sabotiramo gubitak kilograma

Na kraju joj je postavljena dijagnoza paralize želuca, zbog čega je sada prinuđena da jede povremeno, i to samo male količine hrane u vidu nekoliko zalogaja. Njen organizam je zvanično neuhranjen.

Emili Rajt (38) uzimala je "Ozempik" zbog dijabetesa i tokom četiri godine uspela je da izgubi 40 kilograma. Međutim, ni njen slučaj nije bio bezazlen. Lek je izazvao paralizu želuca, što je dovelo do čestih povraćanja, zbog čega je bila primorana da napusti svoj posao, jer više nije mogla normalno da funkcioniše.

"Na svoj rođendan 2021. godine, primetila sam da ne mogu normalno da gutam hranu. Imala sam osećaj kao da mi je hrana zapela u grlu. Iako tog dana nisam unela mnogo hrane, iznenada sam počela da povraćam. Pitanje koje me je mučilo bilo je - kako je moguće da izbacujem toliko hrane iz želuca, iako sam unela jako malo?", ispričala je Emili.

Zaslađivači bez šećera ne pomažu kod gubljenja kilograma i mogu biti štetni po zdravlje

Emili se suočavala sa stalnom mučninom i bila je primorana da koristi velike količine lekova kako bi je suzbila. Lekari su na kraju sproveli test gastričnog pražnjenja kako bi utvrdili koliko dugo hrana ostaje u njenom želucu pre nego što pređe dalje u sistem za varenje.

Rezultati su pokazali da se kod Emili 35% hrane zadržava u želucu nakon četiri sata, dok je kod osoba koje nemaju problema sa varenjem, taj procenat manji od 10%.

"Čak i nakon tog testa, situacija se nije popravila. Iskreno, volela bih da nikada nisam ni čula za 'Ozempik', da ga nisam ni koristila. Moj život je sada postao prava noćna mora", rekla je Emili u intervjuu za "Si-En-En".

I njoj je postavljena dijagnoza gastropareze, stanja koje uzrokuje oštećenje nervnih i mišićnih funkcija u stomaku, što dovodi do abnormalnog pražnjenja želuca. Simptomi gastropareze uključuju mučninu, nadutost, bolove, osećaj sitosti nakon malih količina hrane, česte epizode povraćanja, žgaravicu i na kraju neuhranjenost.