Vaša anksioznost voli šećer. Umesto njega, isprobajte ove 3 zamene!
Nije tajna da šećer može izazvati zdravstvene probleme ako se prepustite nekontrolisanom konzumiranja slatkiša.
Štetni efekti koje šećer može imati na naše fizičko zdravlje dobro su proučavani, zbog čega toliko govorimo o smanjenju unosa šećera kako bismo smanjili rizik od ovih efekata, poput hroničnih bolesti.
Iako odbacivanje slatkih može fizički biti zdravije, vredi ponovo pogledati učinak šećera na naše mentalno zdravlje.
Šećer može uticati na vaše raspoloženje
Verovatno ste čuli za izraz „šećerna groznica“ - a možda ste se tokom dugog dana čak posegnuli za krofnom ili gaziranim sokom za dodatno pojačanje energije.
Ipak, šećer možda nije najbolji izbor. Nedavna istraživanjapokazuju da slatke poslastice nemaju pozitivan efekat na raspoloženje.
Zapravo, šećer može vremenom imati suprotan efekat.
Jedno istraživanje objavljeno 2017. otkrilo je da konzumiranje hrane sa puno šećera može povećati šanse za incidentne poremećaje raspoloženja kod muškaraca i ponovljene poremećaje raspoloženja i kod muškaraca i kod žena.
Novija studija iz 2019. godine, otkrila je da su redovna konzumacija zasićenih masti i dodanih šećera povezana sa većim osećajem anksioznosti kod odraslih starijih od 60 godina.
Iako je potrebno više studija da bi se učvrstio odnos između raspoloženja i konzumacije šećera, važno je razmotriti kako odabir načina ishrane i načina života može uticati na vaše psihološko blagostanje.
Šećer može oslabiti vašu sposobnost da se nosite sa stresom
Ako vaša ideja da se nosite sa stresom uključuje kutiju sladoleda, niste usamljeni. Mnogi ljudi se okreću slatkišima kada osete teskobu.
Šećer vam može pomoći da se osećate manje nervozno suzbijajući osu hipotalamične hipofize(HPA) u vašem mozgu, koja kontroliše vaš odgovor na stres.
Istraživači iz Kalifornije su otkrili da šećer inhibira lučenje kortizola izazvano stresom kod zdravih ženskih učesnica, umanjujući osećaj anksioznosti i napetosti. Kortizol je poznat kao hormon stresa.
Anti-stres ishrana: 7 tajni svakodnevnog mira
Ipak, slatkiši koji pružaju privremeno olakšanje mogu vas učiniti zavisnim od šećera i povećati rizik od gojaznosti i srodnih bolesti.
Studija je bila ograničena na samo 19 ženskih učesnika, ali rezultati su bili u skladu sa drugim studijama koje su proučavale vezu između šećera i anksioznosti kod pacova.
Iako nalazi pokazuju određenu vezu između unosa šećera i anksioznosti, istraživači bi voleli da vide više studija na ljudima.
Šećer može povećati rizik od razvoja depresije
Teško je izbeći posezanje za hranom, posebno nakon teškog dana.
Ali ciklus konzumiranja šećera za upravljanje emocijama može samo pogoršati osećaj tuge, umora ili beznađa.
Višestruke studije su pronašle vezu između dijete sa visokim sadržajem šećera i depresije.
Prekomerna konzumacija šećera izaziva neravnotežu u određenim hemikalijama u mozgu. Ova neravnoteža može dovesti do depresije i čak može povećati dugoročni rizik od razvoja poremećaja mentalnog zdravlja kod nekih ljudi.
Zapravo, studija iz 2017.godine, otkrila je da su muškarci koji su konzumirali visoku količinu šećera (67 grama ili više svakog dana) imali 23 % veće šanse da dobiju dijagnozu kliničke depresije u roku od 5 godina.
Iako je studija samo uključivala muškarce, veza između šećera i depresije takođe je prisutna i kod žena.
Prestanak konzumiranja slatkiša može da deluje kao napad panike
Prestanak konzumiranja prerađenog šećera možda neće biti tako jednostavan kao što mislite.
Može prouzrokovati neželjene efekte, kao što su:
• anksioznost
• razdražljivost
• konfuzija
• umor
To je navelo stručnjake da pogledaju kako simptomi prestanka konzumiranja šećera mogu ličiti simptomima zavisnosti od drugih supstanci koje izazivaju zavisnost.
Izvori pokazuje značajne paralele i preklapanje između zloupotrebe korišćenja droga i šećera.
Kada se neko neko vreme zloupotrebljava neku supstanca, poput kokaina, korisnikovo telo prelazi u fiziološko stanje kriziranja kada prestane da je koristi.
Pet stvari o kojima treba da vodite računa ako se suočavate sa anksioznošću na poslu
Ljudi koji u ishrani unose velike količine šećera mogu doživeti sličnu fiziološku senzaciju ako iznenada prestanu da konzumiraju šećer.
Zato nagli prestanak konzumacije šećera možda nije najbolje rešenje za nekoga ko ima anksiozni poremećaj.
Nagli presatnak unosa šećera može imitirati krizu i napad panike. A ako imate anksiozni poremećaj, ovo iskustvo se može pojačati.
Šećer utiče na mozak
Novo istraživanje je pokazalo da ishrana bogata šećerom može narušiti kognitivno funkcionisanje, čak i u odsustvu ekstremnog debljanja ili prekomernog unosa energije.
Studija iz 2015. godine, otkrila je da konzumiranje visokog nivoa zaslađenih šećera narušava neurokognitivne funkcije poput donošenja odluka i pamćenja.
Doduše, istraživanje je rađeno na pacovima.
Ali najnovije istraživanje je pokazalo da su zdravi dobrovoljci u dvadesetim godinama postigli lošiji rezultat na testovima pamćenja i imali lošiju kontrolu apetita nakon samo 7 dana ishrane sa puno zasićenih masti i dodanih šećera.
Iako je potrebno više studija da bi se uspostavila jasnija veza između šećera i kognicije, vredi napomenuti da vaša ishrana može uticati na zdravlje vašeg mozga.
Ako žudite za slatkim, evo šta možete umesto toga da jedete
Samo zato što se odričete ili ograničavate unos prerađenog šećera, ne znači da morate sebi uskratiti zadovoljstvo hrane slatkog ukusa.
Chai Tea smuti
Sastojci:
• 1 porcija proteina vanile u prahu po vašem izboru
• 1/4 avokada
• 1 kašika puter od badema
• 1 šolja bademovog mleka
• po 1/8 kašičice mlevenih začina cimeta, muškatnog oraščića, karanfilića i kardamoma
• 1/4 kašičice organske esencije vanile
• led
• malo organskog meda za zaslađivanje, ako je potrebno
Opciono:
• Ako nemate začine, skuvajte šolju Chai Tea koristeći vrećice čaja ili čaj od celog lista. Koristite ga umesto bademovog mleka.
• Za laganiji smuti dodajte još bademovog mleka.
• Za kremastu strukturu dodajte avokado. To je zdrava mast
Priprema:
1. Dodajte sve sastojke u blender.
2. Izmiksajte dok ne postane glatka smesa.
Sladoled od lubenice
Sastojci
• 4 šolje seckane lubenice
• 1 kašika meda
• sok od 1 limete
• korica od 1 limete
Opciono:
• 1 šolja celih borovnica
• Med možete izostaviti, jer zrela lubenica može biti vrlo slatka.
Priprema:
1. Lubenicu, med, sok od limete i koricu limete izmiksajte u blenderu.
2. Sipajte u č posude za led ili kalupe za sladoled.
3. Pre nego što se potpuno zamrzne, dodajte štapiće za sladoled.
4. Po želji dodajte cele borovnice u posude za kockice leda ili u kalupe za maksi-čaj.
Batat iz rerne sa crvenom miso pastom
Sastojci:
• 1/4 šolje maslinovog ulja
• 1/4 do 1/2 šolje crvene miso paste
• so i biber po ukusu
• 4 srednje slatka krompira
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 218 ° C.
2. Napravite marinadu mešanjem maslinovog ulja, crvene miso paste, soli i bibera.
3. Ogulite i isecite slatki krompir na komade jednake veličine.
4. Ubacite slatki krompir u marinadu.
5. Stavite slatki krompir na tepsiju u jednom sloju.
6. Pecite oko 20 do 25 minuta, ili dok krompir ne omekša.
Batat je zdrav izvor vlakana i fitonutrijenata.