filteri close
Objavljeno: 03.10.2023. Image source: Unsplash
300x600

Važno je kvalitetno spavati i odmoriti ne samo telo, nego i mozak i dušu

Razumevanje značaja sna za mentalnu stabilnost predstavlja ključni faktor u očuvanju našeg ukupnog zdravlja. U vremenu u kojem živimo, gde je sve podređeno produktivnosti, brzini i multitaskingu, a san često i prečesto pada u drugi plan.

Potcenjivanje značaja sna, međutim, može imati ozbiljne posledice po našu mentalnu dobrobit.

San je prirodni mehanizam za oporavak i regeneraciju, ne samo fizički, već i mentalno. Dok spavamo, naš mozak prolazi kroz različite faze, od lakog, REM, pa do dubokog sna, koji su ključni za obnavljanje mentalnih resursa, uključujući pamćenje, koncentraciju i emocionalnu ravnotežu.

Kada se ovaj ciklus naruši, posledice se mogu manifestovati kroz anksioznost, depresiju, promene raspoloženja i opštu mentalnu iscrpljenost, ali i nestabilnost. Kad smo neispavani, lakše nas neko ili nešto izbaci iz takta, poremeti koncentraciju ili uništi motivaciju.

Zašto se ponekad iznenada trzamo dok tonemo u san

Jedan od razloga zbog kojih san ima tako veliki uticaj na mentalnu stabilnost je njegova uloga u regulaciji hormona. Na primer, tokom sna telo proizvodi veću količinu melatonina, hormona koji reguliše cikluse spavanja i budnosti, ali i smanjuje nivoe stresa. Nedostatak sna može poremetiti ovu hormonsku ravnotežu, vodeći do povećane proizvodnje kortizola, poznatog kao "hormon stresa".

Takođe, san igra značajnu ulogu u obradi informacija i emocija. Tokom dana, mozak je bombardovan različitim stimulusima, a dok spavamo, on ima priliku da te informacije sortira, sačuva ili odbaci. Ovo je razlog zašto se često kaže da "noć donosi savet" — dodatno vreme koje mozak ima da obradi situacije i emocije može doneti novu perspektivu i osvežavajuću mentalnu jasnoću.

Odsustvo kvalitetnog sna može takođe imati negativan uticaj na društvene veštine i sposobnost komunikacije, što je još jedan razlog zašto je toliko povezan s mentalnom stabilnošću. Loš san može smanjiti sposobnost prepoznavanja socijalnih signala i empatije prema drugima, što može dovesti do nesporazuma i dodatnog stresa.

Zašto se neplanirano budimo u ranim jutarnjim satima?

Na kraju, važno je napomenuti da, iako je san ključan za mentalno zdravlje, on nije zamena za druge oblike tretmana i intervencija, kao što su terapija ili lekovi, ukoliko je to potrebno. San je samo jedan deo šire slike kada je reč o mentalnom zdravlju, ali zato veoma značajan deo.

Upravo zato što je san tako ključan za mentalnu stabilnost i zdravlje uopšte, važno je posvetiti mu dužnu pažnju. Planiranje redovnog vremena za spavanje, stvaranje opuštajućeg okruženja bez elektronskih uređaja i izbegavanje stimulansa pre spavanja – to su sve koraci koje možemo da preduzmemo kako bismo poboljšali kvalitet sna, a samim tim i svog mentalnog zdravlja i opšte mentalne dobrobiti.