filteri close
Objavljeno: 20.09.2023. Image source: Foto:Pixabay/MasterTux
300x600

Folat, takođe poznat kao vitamin B9, je generički termin za vitamin koji se prirodno nalazi u određenim namirnicama. Folna kiselina je laboratorijski napravljen oblik vitamina i koristi se u dodacima ishrani i dodaje se u hranu. Folnu kiselinu iz obogaćene hrane i suplemenata naše telo bolje apsorbuje nego iz prirodnih izvora hrane.

Dnevni preporučeni unos folata za tinejdžere i odrasle je 400 mcg. Trudnicama je potrebno najmanje 600 mcg dnevno, a dojiljama 500 mcg.

Ako ste žena u reproduktivnom dobu, mnogi lekari će vam preporučiti da uzimate ili multivitamine ili suplemente folne kiseline. Folna kiselina može zaštititi od urođenih mana koji se mogu pojaviti pre nego što saznate da ste trudni.

Ove namirnice su najbolji izvor vitamina B5

Folna kiselina može smanjiti rizik od urođenih mana bebinog mozga i kičme (spina bifida i anencefalija) za 70% ili više. Folna kiselina takođe može smanjiti rizik od preeklampsije i ranog porođaja.

Zdravlje srca-I folat i vitamin B12 igraju suštinsku ulogu u promeni homocisteina, aminokiseline u vašoj krvi, u metionin, koji je jedan od osnovnih gradivnih blokova novih proteina. Bez dovoljno folata, proces ne funkcioniše, što dovodi do povećanog nivoa homocisteina u krvi i povećanog rizika od srčanih oboljenja.

Zdravlje mozga-Premalo folata može dovesti do povećanog rizika od depresije.

Najbolji izvor vitamina B9 (folne kiseline) su : Žumance, zeleno lisnato povrće, kikiriki, pomorandže, testenina, hleb.

Znate li šta je "vitamin P" i koliko utiče na naše zdravlje?